Španija uvodi ograničenja za radnike iz Hrvatske

radnikŠpanska vlada odlučila je da će uvesti prijelazna ograničenja za hrvatske radnike nakon ulaska Hrvatske u EU 1. jula, saznaje Hina z španske ambasade u Zagrebu.

Takva odluka donijeta je zbog visoke nezaposlenosti u Španiji, koja iznosi 27 posto u opštoj populaciji, odnosno 52 posto među mladima.

Španija je sedma zemlja EU-a koja je objavila ograničenja hrvatskim radnicima nakon Njemačke, Holandije, Austrije, Velike Britanije, Slovenije i Belgije.

Dosad je deset zemalja potvrdilo da neće uvoditi ograničenja- Švedska, Rumunija, Mađarska, Irska, Slovačka, Češka, Danska, Finska, Estonija i Litva, a ostale još nisu donijele konačnu odluku.

U hrvatskom pristupnom ugovoru predviđena je mogućnost prijelaznog razdoblja, u kojemu države članice EU-a mogu uvesti ograničenja za zapošljavanje hrvatskih radnika po formuli “2+3+2”, što znači da početno ograničenje za pristup tržištu rada od dvije godine države članice mogu nakon revizije produljiti za još tri godine te uz opravdan razlog za dodatne dvije godine.

Hrvatska ima pravo uvesti recipročne mjere za one članice koje odluče koristiti tu mogućnost. Ista su pravila vrijedila za sve nove članice koje su u EU ušle 2004. i 2007.

Posted by on 2013-06-25. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login