Španiji povećan kreditni rejting

Moody'sMeđunarodna kreditna agencija Moody’s je povećala kreditni rejting Španiji sa ocjene Baa3 na Baa2.

„Ekonomija Španije ide u dobrom smjeru. Zemlja je smanjila javni deficit, što je sve utjecalo na to da Španiji bude povećan kreditni rejting. Reforme koje je Vlada Španije provela posljednjih godina su utjecale da ekonomija postane snažnija i konkurentnija”, navodi se u saopćenju Moody’sa.

Ipak, u saopćenju se navodi se da je bankarstvo u Španiji još uvijek slabo i nije na onom nivou prije izbijanja ekonomske krize 2009. godine.

S druge strane, u Španiji je u decembru 2013. godine povećana potražnja sezonskih radnika i prodavača, pa je broj nezaposlenih smanjen za više od 107.000. Sada ih je ukupno 4,7 miliona, što je oko 26 posto radno sposobnog stanovništva.

U Španiji, u kojoj je bez posla gotovo svaka druga mlada osoba, u decembru je zabilježen pad nezaposlenosti od 2,2 posto, najviše u posljednjoj deceniji.

Za desničarsku Vladu Španije, premijera Mariana Rahoja, podaci sa tržišta rada pokazuju da stroge reforme, konačno, daju rezultate.

Poslije propasti tržišta nekretnina 2008. godine, što je gurnulo Španiju u dvostruku recesiju, četvrta privreda eurozone je na putu ekonomskog oporavka.

Posted by on 2014-02-23. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login