Španski nogometni klubovi državi duguju 752 miliona eura

fudbalŠpanski ministar sporta Miguel Cardenal izvijestio je u četvrtak da ukupni dug španskih prvoligaških i drugoligaških nogometnih klubova prema državi iznosi 752 miliona eura.

Kazao je ministar da se i dalje radi o golemom dugovanju, ali i istaknuo da je u posljednjih nekoliko godina isti drastično umanjen.

Njegovo zadovoljstvo, međutim, ne dijeli poznati španski sportski ekonomist Jose Maria Gay de Liebana, koji tvrdi da je španski klupski nogomet zapravo na izdahu:

“Španski nogomet umire. To je jedina realnost. Po mojim procjenama, mnogi će klubovi nestati u pet sljedećih godina”, kazao je.

Crne prognoze Gay de Liebana temelji na nerazumnom trošenju 42 španskih profesionalnih nogometnih klubova iz Primere i Segunde. Prema podacima za sezonu 2010/11, zajednički su klubovi uprihodili 1,7 milijardi eura, dok su prijavili 1,83 miliona eura rashoda. Takav je način poslovanja već dugo, ponavlja Gay, neodrživ.

Kao veliki problem klupskog nogometa svjetskih i dvostrukih uzastopnih evropskih prvaka Gay je naveo raspodjelu novca od televizijskih prava, koja je posložena na način da ogromnim iznosom stimulira dva najbolja kluba.

“Rastu i dalje samo Barcelona i Real, dok svi drugi tonu”, zaključio je Gay.

Posted by on 2012-09-21. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login