Spasilačke ekipe završavaju potragu u Oklahomi

SAD, tornado Spasilačke ekipe privode danas kraju potragu za preživjelima i nastradalima u ruševinama koje je iza sebe ostavio snažan tornado u američkoj državi Oklahomi, izjavili su zvaničnici.

Šef vatrogasne službe Gary Bird izjavio je da je 98 posto siguran da više nema preživjelih, niti poginulih u ostacima porušenih objekata.

Prema zvaničnim podacima, u oluji su poginule 24 osobe, među kojima je devetoro djece. Zvaničnici su revidirali ranije objavljene podatke o 91 i 51 žrtvi, uz objašnjenje da su pojedina tijela greškom ubrojana više puta, prenio je Reuters.

Zvaničnici su saopštili da je tornado bio jači nego što se prvobitno pretpostavljalo i da ga je pratio vjetar brzine najmanje 320 kilometara na sat.

Najteže je prošlo predgrađe Oklahoma Cityja – Moore, gdje je oluja uništila veliki broj kuća i nekoliko škola.

Spasioci su izvukli iz ruševina više od 100 preživjelih, a povrijeđeno je 240 ljudi.

Ovo je bio najsmrtonosniji tornado u SAD u posljednje dvije godine. Vjetar je ostavio trag uništenja dužine 23 kilometra i širine dva kilometra.

Procjenjuje se da je oluja nanijela materijalnu štetu od oko šest milijardi dolara. Predsjednik SAD Barack Obama proglasio je stanje katastrofe u Oklahomi i naredio slanje federalne pomoći lokalnim vlastima.

Posted by on 2013-05-22. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login