Spasimo šume dok ih još imamo

šume Sve su učestaliji dramatični apeli građana, javnosti, medija i institucija koji upozoravaju donosioce zakona na katastrofalne posljedice pravno nedefinisane i uređene oblasti u šumarstvu.

Sejdić podsjeća da je Ustavni sud u aprilu 2009. godine utvrdio neustavnost federalnog Zakona o šumama i da od tada nije donesen novi zakon.

Zbog takve situacije posljedice trpe javno dobro, ali i ugled struke.

“Bez zakona o šumama je nemoguće kontrolisati razvoj i degradaciju šumarskog sektora, nisu urađeni ni usvojeni standardi za šumske proizvode i certifikaciju šuma, polivalentne funkcije šuma su u potpunosti ugrožene, a ekološka svijest i potreba za očuvanjem resursa je zabrinjavajuća. Požari svake godine odnose resurs u nepovrat, lokalni moćnici donose kantonalne zakone i usporen je razvoj drvno-prerađivačkog kompleksa”, naveo je, među ostalim, Sejdić za medije.

Po njegovim riječima, štete zbog neuređenosti ove oblasti za BiH mogu se mjeriti milijardama eura u socio-ekonomskom smislu, a BiH stavljaju u sirovinsko-vazalni odnos prema susjednim državama, koje razvijaju i vlastite industrije drveta najkvalitetnijom sirovinom iz BiH.

“Postavlja se pitanje zašto se nalazimo u ovakvoj situaciji. Naravno, odgovor je vrlo jednostavan: uređeno stanje ne odgovara kriminaliziranim pojedincima i grupama koje šumu koriste jednokratno i samo za sebe. Naša budućnost je da živimo zajedno i u skladu sa prirodom, jačajući svekolike funkcije zdravog življenja koje priroda nesebično podaruje nama i našem potomstvu”, istakao je Sejdić.

On je pozvao sve institucije, posebno “šumare” koji nisu pogazili struku za sitno ili krupno mito, pravosudne i inspekcijske, te organe izvršne i zakonodavne vlasti da svojim aktivnostima spriječe nestanak šuma u FBiH, pa i u državi.

Posted by on 2013-09-24. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login