Spavanjem do zdrave kičme

Pored bavljenja odgovarajućim sportom, probleme sa kičmom možete da spriječite i odabirom odgovarajućeg dušeka i sa dovoljno sna.

spavanje, djevojkaKičma je oslonac cijelog tijela. Zbog toga je dodatno važno da ona bude zdrava. A tome možete doprinjeti čak i noću. „Dovoljno sna i laganija hrana prije odlaska na spavanje su veoma važni”, smatra prof. doktor Burkhard Gustorf, upravnik odjeljena za anesteziju i intenzivnu medicinu bečke bolnice „Vilhelminenšpital”. Jer, stomak je „glavni protivnik” kičme i kada se on muči sa varenjem nekog oborka, onda je i cijelo tijelo napeto. Neprestanim okretanjem s jedne na drugu stranu kreveta kičma ne može da se opusti i odmori.

Pored dovoljno sna, odabir odgovarajućeg dušeka doprinosi očuvanju zdrave kičme. Bečki stručnjak savetuje da se prilikom odabira dušeka slobodno proba ležanje na njemu. „Svako tijelo je drugačije građeno i shodno tome nekom tijelu odgovara tvrd krevet, dok drugom pak mekan.” Osim odabira pravog dušeka, ovaj bečki ljekar savjetuje i da se ujutro, prije ustanja iz kreveta uradi jedna mala vežba: protegnite se kao mačka, istegnite ruke i noge i udahnite duboko. Svakog jutra bi zapravo pet do deset minuta trebalo da radimo pomenutu vježbu istezanja. Prilikom izvođenja ove vježbe ne smijete da osjetite bolove. U suprotnom ovaj bečki stručnjak savjetuje da se posavjetujete sa ljekarom.

Osim navedenih savjeta, zdravlje kičme čuva i bavljenje sportom. Najbolje bi bilo da to bude voženje bicikla, plivanje ili možda šetanje.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-11. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login