Split – grad prestrašene mase i nasilnih zlostavljača

Split, igrači, Crvena Zvezda
Split, igrači, Crvena Zvezda

Dok su petorica Splićana šipkama naganjali beogradske vaterpoliste, njihovi sugrađani ponašali su se kao da su u teatru što pokazuje sav jad i bijedu naše stvarnosti

Sa šipkom u ruci trčao je u adidaskama jučer u ranim poslijepodnevnim satima jedan od napadača na vaterpoliste beogradske Crvene Zvezde koji su se usudili piti kavu u trenirkama sa znakovljem svog kluba na splitskoj rivi. Iza njega jedrilica, kraj njega čovjek s bebom u naručju, ispred njega dvoje starijih ljudi. Hita napadač, a za njim trči kolega, s kapom na glavi i naočalama za suncu. Svjedoče tako fotografije jednog od svjedoka koji ih je, kako je javio medijima, slučajno snimio.

Posrećilo se momcima da umjesto dosadnog rutinskog ispijanja kave i komentiranja tiketa iz kladionice, nalete na štekatu na ‘Srbe’ pa eto prilike da ih malo nalemaju. Šipka ‘vamo, udarac tamo, napali splitski momci trojicu beogradskih vaterpolista. Dvojica im pobjegla, jedan skočio u more kako bi se spasio.

Riječ je dakako o subotnjem napadu u kojem je grupa mladića napala i potom natjeravala vaterpoliste beogradskog kluba Crvena zvezda Dušana Vasića, Miloša Maksimovića i vratara Aleksandra Kralja koji su došli na utakmicu sa splitskim Mornarom. Mladići su pobjegli nasilnicima, a utakmica je otkazana. Kralj, koji se spasio skokom u more, zatražio je liječničku pomoć sat i pol nakon samog incidenta. Utvrđena mu je lakša tjelesna ozljeda glave, sljepoočnice i nosa. Druga dvojica mladića koji su uspjeli pobjeći dobili udarac u leđa, odnosno u nogu, nisu zatražili liječničku pomoć u splitskoj bolnici.

Zastrašujuća činjenica pritom jest da se cijeli napad događao u subotu u vrijeme kada Splićani na rivi masovno piju kavu, dakle pred brojnim svjedocima i na mjestu gdje je puno nadzornih kamera. Napad je po svemu sudeći bio planiran, osim ako jedan od snimljenih napadača, ne šeta okolo po gradu sa šipkom u ruci, što je jednako zastrašujuće. No prije će biti da su momci napad isplanirali i krenuli u pohod. A to onda znači da su bili svjesni kako će vrlo lako i brzo biti otkriveni, ali ih nije bilo briga.

Drugi zastrašujući, ali ne i neočekivani detalj, vrla je splitska publika koja se vidi na video snimci, također objavljenoj u medijima, kako gleda najurivanog mladića u donjoj majici dok stoji u moru do prsa. Mladić skida majicu, izgleda preplašeno i ne zna što bi i kud bi. Splitska publika pritom ne radi ništa, osim što se čuje pokoji povik: ‘Četnici!’

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara povodom incidenta oglasio se putem Facebooka. Napisao je: ‘Split nije i neće bit grad koji tolerira nasilje bilo kakve vrste. Osuđujem napad na trojicu vaterpolista ‘Crvene Zvezde’ koji su danas htjeli uživati na splitskoj Rivi. Split je otvoren i gostoljubiv grad. To smo dokazali i činit ćemo sve da tako i ostane’.

Nitko na splitskoj rivi u subotu popodne nije dokazao da je Split grad koji ne tolerira nasilje, kako tvrdi gradonačelnik, niti je pokazao da je ‘otvoren’ i ‘gostoljubiv’. Upravo suprotno. Od prepune rive jedini tko ne tolerira nasilje je jedna djevojka i muškarac srednje dobi koji su pružili ruku kako bi pomogli mladiću da izađe iz mora. Oni su junaci ove priče. Da još malo ilustriramo: Dok spomenuta djevojka u daljini pruža ruku, čuje se glas njene sugrađanke koja konstatira: ‘Ipak je to oni četnik. Ipak je on četnik’.

Događaj se zbio u subotu oko 13:45. Video vaterpolista koji je u bijegu skočio u more na internetu je osvanuo nešto kasnije, a fotografije navečer. U večernjim satima iz policije još uvijek nisu identificirali napadače. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li kad budu identificirani, biti optuženi za zločin iz mržnje. Zadnje vijesti kažu da su privedena trojica muškarca koji se dovode u vezu s napadom, dok se za dvojicom još traga. Kod jednog je nađen ukradeni dres, javila je policija.

Ništa drugo neće oprati obraz posrnulom gradu, jer ako su i napadači incidentni huligani koji ne predstavljaju Split, predstavili su ga takvim mrziteljskim i nacionalističkim svi oni koju su stajali, sjedili, komentirali sa strane i pravili se da nisu njihova posla.

Napad su, uz Oparu, osudili i premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić najavio da je će poslati protestnu notu Hrvatskoj.

Mašenjka Bačić / portalnovosti / bih-x

Posted by on 2019-02-10. Filed under Kolumna. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login