Spomenik papi Ivanu Pavlu II postavljen ispred sarajevske Katedrale

Spomenik papi Ivanu Pavlu II
Spomenik papi Ivanu Pavlu II, Sarajevo

Spomenik papi Ivanu Pavlu II, koji je prije tri dana proglašen svecem u Vatikanu i tokom svog života čak dva posjetio Bosnu i Hercegovinu, postavljen je jutros na trgu ispred Katedrale “Srca Isusova”.

Spomenik je stigao u Sarajevo i od jutros je postavljen ispred sarajevske Katedrale, a u 13 sati bit će svečano otkriven.

Ceremoniji će prisustvovati najviši zvaničnici države na čelu sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom.

Ceremoniji otkrivanja spomenika papi Ivanu Pavlu II prethodit će misa u Katedrali “Srca Isusova” u 12 sati, a potom će krenuti procesija iz katedrale uz muziku Puhačkog orkestra Hrvatskog kulturno-umjestničkog društva Seljačka zbora iz Trebižata kod Čapljine.

Inače, spomenik papi Ivanu Pavlu II djelo je hrvatskog umjetnika porijeklom iz Sarajeva Hrvoja Uremovića. Visok je oko tri metra, a napravljen je od materijala siluminija i srebrene je boje.

Inicijativu za podizanje spomenika papi Ivanu Pavlu II pokrenuli su HKD “Napredak” i Vrhbosanska nadbiskupija 2007. godine.

Papa Ivan Pavao II pohodio je Sarajevo 1997, a potom Banju Luku 2003. godine.

Posted by on 2014-04-30. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login