Sporiji ekonomski rast u zemljama zapadnog Balkana

ekonomski rastEkonomije zemalja zapadnog Balkana slijedeće godine čekaju nove teškoće zbog dužničke krize u eurozoni, kaže se u izvještaju Svjetske banke (WB) koji je u četvrtak predstavljen u Bruxellesu.

Teško je biti optimista u svjetlu ekonomskih pokazatelja, rekao je Ronald Hood, vodeći ekonomista Svjetske banke, predstavljajući izvještaj koji se odnosi na pet zemalja u regionu – Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Albaniju. U istraživanju je obrađeno i Kosovo.

Sve ekonomija u regionu su ranjive zbog strukturalnih problema, kaže se u izvještaju, a kao glavne slabosti navode se veliki unutrašnji i spoljni dugovi, obimno učešće banaka iz Grčke i Italije u bankarskom sektoru (gotovo 50 posto) i očekivano smanjenje stranih investicija.

Srbija, po tom izvještaju, spada u red srednje ugroženih zemalja.

Kombinovani ekonomski rast će do kraja ove godine s očekivanih 2,5 pasti na svega 2,1 posto, navodi se u izvještaju.

Zanimljivo je da doznake iz inostranstva, koje u nekim zemljama idu i do 15 posto bruto društvenog proizvoda, gotovo uopće ne fluktuiraju i ostaju stabilne, rekao je Hood, ali je naveo da su svi ostali izvori prihoda problematični.

On je kao pozitivnu činjenicu istakao da, za razliku od nekih članica EU, ni u jednoj državi iz regiona nije došlo do juriša na banke.

Uprkos tome što je glavni generator očekivanog opadanja ekonomskog rasta u regionu, u izvještaju se kaže da su dublje integracije s EU jedino dugoročno rješenje.

Posted by on 2011-11-18. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login