Sprečavanje korupcije u obrazovanju obaveza svih vlasti

BiH, Bosna i Hercegovina, korupcijaKorupcija u Bosni i Hercegovini prisutna je u svim segmentima društva, pa i u obrazovanju i svi segmenti društva moraju se uključiti u njeno suzbijanje – rečeno na konferenciji o temi “Kako osigurati kvalitet znanja bez korupcije“.

Konferenciju je organizirala Antikorupcijska mreža (Account), u saradnji s Ministarstvom prosvjete i kulture RS-a,  radi identifikovanja narednih koraka čijom realizacijom se može uspostaviti adekvatna preventiva svim oblicima korupcije u obrazovanju.

Direktor Accounta Eldin Karić kaže da je BiH po korupciji vodeća zemlja u Evropi.

Kazao je i da je javna tajna da se dobijanje posla plaća, da se kupuju diplome i ispiti, a prisutna je i politizacija u obrazovanju.

Karić je ukazao da se svi segmenti društva aktivno moraju uključiti u borbu protiv korupcije, jer dosad i nije bilo adekvatnih kazni za koruptivna djela.

I ministar prosvjete i kulture RS-a Dane Malešević kaže da je sprečavanje korupcije u obrazovanju obaveza svih vlasti i pojedinaca u društvu.

Priznaje da telefonska linija u resornom ministarstvu, koja je bila predviđena za prijave koruptivnih radnji, nije dala rezultate.

Malešević tvrdi da svaki građanin može da anonimno prijavi svoja saznanja o koruptivnim radnjama u obrazovanju, a inspekcijski organi će utvrditi o čemu se radi da bi odgovorali oni koji su uključeni u te radnje.

“U borbi protiv korupcije potrebno je mijenjati podzakonske akte da bi bile otklonjene sve manjkavosti i spriječila korupcija u obrazovanju”, kazao je on.

Jedan od tih akata je, navodi, i pravilnik o zapoljšavanju u osnovnim i srednjim školama, kojim su definirane određene procedure i kojim se pokušava spriječiti korupcija u ovom procesu.

I predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS-a Dragan Gnjatić upozorio je da koprupcija postoji u obrazovnom sistemu i da sindikat traži od kontrolnih organa da takvi propusti budu otklonjeni.

 

Posted by on 2015-04-28. Filed under Banja Luka, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login