Srbija članica do 2025. godine?!

Beograd

Beograd

U nacrtu strategije za proširenje EU, Evropska komisija predviđa da bi Srbija mogla da postane članica do 2025. godine, a da prethodno treba da zatvori sva pregovaračka poglavlja do 2023. i postigne sporazum o normalizaciji sa Prištinom do kraja 2019, preneli su juče RTS-u izvori upućeni u sadržaj nacrta.

Ovakav tok događaja već je nagovestila i visoka predstavnica EU Federica Mogherini, najavljujući više puta “kvalitativni pomak” u dijalogu Beograda i Prištine za sledeću godinu, odnosno do kraja mandata sadašnje Evropske komisije, koji ističe u novembru 2019.

Međutim, pominjanje datuma od strane Evropske komisije došlo je kao potpuno iznenađenje i mnoge zemlje, uključujući i one najveće i najjuticajnije, nisu zadovoljne što o tome nisu konsultovane unapred. Neke zemlje članice smatraju da je bilo kakvo fiksiranje rokova kontraproduktivno, već da poruke Bruxellesa treba da se odnose pre svega na kriterijume koje zemlje kandidati treba da ispune.

“Strategija o proširenju trebalo bi da posluži i za obnavljanje konsenzusa o prijemu Balkanskih zemalja u EU, jer je zvanično obećanje članstva dato još 2003. na samitu u Solunu i mnogi u zemljama članicama nisu sigurni koliko je zapravo ono još na snazi”, kazali su RTS-u diplomatski izvori.

Prva polovina 2018. biće vrlo značajna u tom pogledu za Srbiju i Balkan: Bugarska kao predsedavajuća EU u ovom periodu ističe integraciju Zapadnog Balkana kao svoj prioritet, a posle objavljivanja strategije u februaru uslediće i godišnji izveštaji EK o napretku za sve zemlje regiona u aprilu.

U maju u Sofiji biće održan zajednički samit lidera Balkana i EU, a u junu u Bruxellesu na samitu EU donosiće se zaključci i konnkretne odluke o sledećim koracima u procesu proširenja.

Posted by on 2017-12-07. Filed under EU, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login