Srbija duguje milione vojnim penzionerima

Vojni penzioneri prijete da će pred Međunarodnim sudom pravde u Strazburu tražiti isplatu duga od 165 miliona eura za isplatu penzija.
Srbija, vojskaVojnim penzionerima u Srbiji država duguje blizu 165 miliona eura za isplatu penzija. Dug narasta od 2008. godine, kada im penzije nisu povećane za 11 posto, kao i civilnim penzionerima, a što je Vlada Srbije obećala.

Pravdu su tražili na sudu, a najviša instanca, Ustavni sud Srbije, potvrdio je da su oštećeni te da im država mora isplatiti razliku. U Srbiji ima oko 43.000 vojnih penzionera.

Mašući pištoljem ispred Vlade Srbije i prijeteći samoubistvom, prije četiri dana jedan čovjek tražio je od države da ispuni obećanje iz 2008. godine. Penzionirani potpukovnik Vojske Srbije od tada čeka najavljeno povećanje penzija bivšim vojnim licima.

Ljubomir Draganjac je general-potpukovnik u penziji i predsjednik Vojnih penzionera Srbije. Razumije situaciju u kojoj se našao njegov nekadašnji kolega po uniformi. I on se bori za isplatu razlike u primanjima.

Kaže da su penzije 2008. godine povećane samo civilima. Zbog toga godinama traju sporovi s državom na više sudskih instanci. Konačnu odluku donio je Ustavni sud, koji je presudio u korist bivših vojnika.

Sistematska rješenja

“Zašto se ti najviši državni organi zaklinju da će da sprovode ustavne odluke i da ne može niko da ne sprovodi odluku, a kada  su oni u pitanju dešava se ovo što se dešava. A najviše nas pogađa što neće da se razgovara i što nam daju paušalne i birokratske odgovore”, kazao je Draganjac.

Vojska je imala svoj penzioni fond, ali je ukinut 2012. godine. Od tada 165 miliona eura razlike problem je koji je prebačen na rješavanje Fondu za penziono i invalidsko osiguranje.

Pitаnje isplаte dugа vojnim penzionerimа bit će riješeno sistemski, а Fond će realizirati svаko rješenje koje Vlаdа Srbije utvrdi dа provede u prаksi, saopćeno je iz Fonda za penziono i invalidsko osiguranje.

Trenutna vlast krivi bivšu za ovaj propust. Povećanjem penzija 2008. godine demokrate su dobile izbore, tvrdi ministar odbrane Bratislav Gašić. Ali, vojni penzioneri još čekaju povećanje, obećanje koje se danas broji milionima.

“Mi moramo sistemski da rešimo to i da ministar finasija i ja, kao i ministar rada, sednemo i rešimo taj problem”, kaže Gašić.

Pravo na povećanje penzija ima gotovo 40.000 osoba. Dug države u prosjeku iznosi 2.500 eura. Prosječna penzija vojnih lica je 370 eura.

Veliki teret za državu

Kao moguće rješenje navodi se prebacivanje ovog duga na javni dug, odnosno na teret građana. U opciji je i isplata razlike na rate na pet godina.

“Teret je veliki i za državu, pogotovu što se odnosi na nekoliko godina unazad. I, s jedne strane, neverovatno je da se previdelo da i to treba da se isplati ukoliko su potpadali pod taj režim povećanja, a sa druge strane, to je još jedan dokaz koliko visoku cenu predizborne kampanje plaćamo iz 2008. godine”, ocijenila je Radojka Nikolić, urednica Biznis magazina.

Identičan problem dogodio se u periodu između 2004. i 2007. godine. Država taj dug još isplaćuje.

“Vojni penzioneri kažu da će prihvatiti svaku odluku države. Međutim, ako se proces pregovora produži, pravdu će tražiti pred Međunarodnim sudom pravde u Strazburu”, izvijestio je iz Beograda reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Izvor: Al Jazeera

Posted by on 2014-11-21. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login