Srbija: Štrajk zdravstvenih radnika

doktoriČetiri reprezentativna sindikata zdravstva u Srbiji stupili su danas u jednodnevni štrajk sa zahtjevom da se zdravstvo izuzme iz najavljenog smanjenja plata, javlja Anadolu Agency (AA).

Štrajk se organizuje u svim zdravstvenim ustanovama u zemlji.

Predsjednik Sindikata ljekara i famaceuta Srbije Dragan Cvetić je rekao da je štrajk u kojem učestvuje 80 posto zaposlenih u zdravstvu počeo i da je rad medicinara ograničen na hitne slučajeve.

“Evidentno je da postoji ogromno nezadovoljstvo zaposlenih u zdravstvu i mi kao sindikati smo dužni da to artikulišemo na neki način. Mi nemamo nameru da budemo na ulici jer lekarima nije tamo mesto”, rekao je Cvetić za AA.

On je osudio izjavu srbijanskog ministra zdravlja Zlatibora Lončara da zaposleni u zdravstvu mogu da štrajkuju van radnog vremena, istakavši da svoje nezadovoljstvo ispoljavaju na jedan vrlo primjeren način kako bi skrenuli pažnju na problem u zdravstvu.

Prema njegovim riječima, stanje u zdravstvu Srbije je sve lošije i štrajk je jedan od načina da se skrene pažnja na probleme.

Još jedna razlog štrajka je isticanje kolektivnog ugovora kako ne bi, ukazao je Cvetić, direktori u slučaju nepostojanja važećih kolektivnh ugovora donosili pravilnike o radu bez sindikata i na taj način ugrozili prava zaposlenih.

Pregovori o posebnom kolektivnog ugovoru su već počeli i nastavak štrajka je, kako su istakli sindikalni predstavnici, vezan za njegovo potpisivanje.

Prema ekonomskim reformama Vlade Srbije zaposlenima u javnom sektoru će od novembra mjeseca plate biti smanjene za deset posto.

Posted by on 2014-11-06. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login