Srbija: Zbog poplava evakuisano skoro 32.000 ljudi

Srbija, poplavaNa teritoriji Srbije do sada je evakuisano 31.873 lica sa ugroženih područja, poplavljeno je 2.260 objekata, a ugrožena su 1.763 objekta.

Najugroženiji gradovi i opštine na teritoriji Srbije od posljedica poplavnog talasa su Obrenovac, Umka i Lazarevac na području grada Beograda, zatim Kostolac, Šabac, Mali Zvornik, Krupanj, Loznica, LJubovija, Vladimirci, Koceljeva i Bogatić.

Ugroženi su i Sremska Mitrovica i Šid, te opštine Svilajnac, Ćuprija, Paraćin, Rekovac, Valjevo, Ub, Lajkovac, LJig, Osečina, Mionica, Čačak, Lučani i Gornji Milanovac, Rača, Knić, Topola, Kraljevo, saopštio je MUP Srbije.

Helikopterska jedinica MUP-a Srbije u toku jučerašnjeg dana prevezla je deset osoba, a pripadnici stranih helikopterskih jedinica prevezli su osam tona medicinskog materijala, lijekova, hrane i vode za piće i omogućili ljekarskom osoblju rad na nepristupačnom terenu.

Srpskim spasiocima na terenu pomažu i timovi iz Rusije, Slovenije, Bugarske, Češke, NJemačke, Austrije, Francuske, Mađarske, Makedonije, Crne Gore, Danske i Rumunije sa opremom za spasavanje ugroženih u poplavama i ispumpavanje vode pumpama velikog i srednjeg kapaciteta.

Iz zemalja EU i regiona kontinuirano stiže humanitarna pomoć u opremi i životnim namirnicama za poplavom ugrožena područja.

Pomoć u vidu hrane, vode, odjeće, obuće, neophodnih sredstava za bebe, sredstava za ličnu higijenu, ali i sanitetskih vozila, čamaca, generatora, pumpi za vodu, goriva, kolica, lopata upućuje se na ugrožena područja, kako bi se pomoglo u sanaciji štete i spašavanju ljudi.

Na beogradski Aerodrom “Nikola Tesla” sinoć je stigla humanitarna pomoć koja sadrži tri tone konzervirane hrane, vode i odjeće, koju je ugroženom stanovništvu Srbije uputila Švedska.

UNICEF Danske za sanaciju šteta prozrokovanih poplavama poslao je pumpe za vodu vrijedne 65.000 evra.

Humanitarnu pomoć tokom prethodnog dana uputila su udruženja građana, crkve, srpska dijaspora, opštine, preduzeća iz Hrvatske, Slovenije, Švicarske, Crne Gore, Rumunije, Makedonije, Bugarske, Austrije, Češke…

Opremu i životne namirnice do sada su kao humanitarnu pomoć uputili UN, Rusija, Azerbejdžan, Bjelorusija, Slovenija, Crna Gora, Makedonija, Češka.

U poplavama je nastradala 21 osoba, od čega samo u Obrenovcu 14.

U Srbiji je od danas trodnevna žalost.

Posted by on 2014-05-22. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login