Srce Sarajeva za Johna Cleesa glumca koji nas je nasmijavao godinama

Komedija i smijeh su od ključnog značaja za vrijeme u kojem živimo, kazao je John Cleese, britanski glumac, scenarista i producent kojem je večeras u Ljetnom kinu Raiffaisen uručeno Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti

Johnu Cleeseu uručeno Počasno Srce Sarajeva

Johnu Cleeseu uručeno Počasno Srce Sarajeva. Foto: SFF

Legendarni komičar koji je život posvetio uveseljavanju ovom prilikom je rekao da mu je veliko zadovoljstvo što je u Sarajevu.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra je kazao da za svako Srce Sarajeva postoji neki razlog, a da ovo Srce Sarajeva ide nekome ko nas je učio da ironija i smijeh mogu zajedno.

Nakon ceremonije dodjele nagrade održana je projekcija filma “Riba zvana Wanda”.

Cleese je najpoznatiji po doprinosu i ulogama u humorističkim serijama “Leteći cirkus Montya Pythona” i “Fawlty towers”, te dugometražnim ostvarenjima “Monty Python i sveti gral”, “Brianov život po Monty Pythonu” te “Riba zvana Wanda”.

Pored rada na komedijama, sa sir Antonyem Jayem osnovao je kompaniju za poslovnu obuku Video Arts koja je u periodu od 20 godina proizvela više od 120 trening videa i postala najveća kompanija te vrste u SAD-u.

Osim toga, taj glumac je s istaknutim psihijatrom Robinom Skynnerom napisao dvije knjige “Kako preživjeti svoju porodicu” i “Kako preživjeti život” koje su postale bestseleri, a u njima se dotiču psihologije, psihijatrije i njihove primjene u životu.

Posted by on 2017-08-17. Filed under Kultura, Sarajevo Film Festival. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login