Srđan Aleksić posthumno odlikovan Ordenom za humanost

Srđan Aleksić

Srđan Aleksić

Srđan Aleksić, hrabri mladić iz Trebinja koji je tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini izgubio život jer je branio sugrađanina Bošnjaka, u petak je u gradskoj upravi posthumno odlikovan Ordenom za humanost, ljudskost, koji dodjeljuje Evropski pokret u Bosni i Hercegovini.

Srđanov otac Rade Aleksić Orden je primio iz ruku potpredsjednika Evropskog pokreta Dine Čolića, rekao je Agenciji Fena predsjednik Predrag Praštalo.

Nakon toga je delegacija, sa Srđanovim ocem i trebinjskim gradonačelnikom Slavkom Vučurevićem obišla grob mladog heroja, gdje mu je odata počast i položeno cvijeće.

Rade Aleksić je potom za Agenciju Fena rekao da Orden za ljudskost i humanost doživljava kao priznanje njegovom rano preminulom sinu od svih građana Bosne i Hercegovine.

Članovi Evropskog pokreta su konsultirali Srđanovog oca o tome na koji način bi želio da podsjećanje na sinovljev herojski čin i humanost bude trajno, dugoročno.

Otac je predložio, a trebinjski gradonačelnik i Evropski pokret prihvatili ustanovljenje nagrade “Srđan Aleksić” za najbolje učesnike godišnjih pozorišnih igara u Trebinju jer je Srđan volio pozorišnu umjetnost.

Prvi će takvu nagradu uručiti najboljem učesniku ovogodišnjih igara visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, rekao je predsjednik Evropskog pokreta Predrag Praštalo.

Ta asocijacija je inicirala i da ubuduće svakog 9.  maju, u 14 sati jer je u tom satu ugašen Srđanov život, svaki građanin zastane na trenutak i položi cvijet za mladog heroja gdje god se zatekne – u parku, pred zgradom, u školi.

Razlog što je Srđanovom ocu Orden danas uručio Dino Čolić, potpredsjednik Evropskog pokreta u BiH, a ne predsjednik Praštalo, jeste što i sam Čolić ima orden, primljen svojevremeno od francuskog predsjednika Nikolasa Sarkozyja za prijateljstvo među narodima, humanizam i podršku evropskim integracijama.

Srđan Aleksić hrabro je izgubio život 1993. godine kao 27-godišnji mladić, braneći prijatelja Bošnjaka od pijanih rezervista u centru Trebinja.

Poslije nekoliko dana je od batina zadobivenih zbog suprotstavljanja preminuo u trebinjskoj bolnici.

Srđanov otac Rade od tada izjavljuje da je tužan i dodaje da je i ponosan jer je njegov sin pokazao kako treba da se odnosi čovjek prema čovjeku.

Posted by on 2014-05-10. Filed under Trebinje, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login