Srebreničanke traže ko je odgovoran zbog uništavanja pronađenih ličnih predmeta žrtava

SrebrenicaŽene Srebrenice pozvat će na odgovornost bivšu glavnu hašku tužiteljicu Carlu del Ponte, ali i druge osobe koje su učestvovale u uništavanju dijela ličnih predmeta žrtava genocida. Advokatskom timu danas su se pridružila i britanski advokati Hugh Mercer i Jessica Wells, s kojima će razmotriti mogućnosti koje su im na raspolaganju.

Članice udruženja namjeravaju pokrenuti pitanje odgovornosti jer smatraju da je uništen dio ličnih predmeta, pronalažen nedugo nakon rata u BiH u masovnim grobnicama uz posmrtne ostatke srebreničkih žrtava. Ti predmeti su dijelovi odjeće, lični dokumenti i sl. i neki su korišteni kao dokazni materijal u haškim optužnicama dok su predmeti za koje je u tadašnjem haškom tužilaštvu cijenjeno da ne mogu poslužiti kao dokazi uništavani, naglašavaju Srebreničanke. Lični predmeti žrtava imaju za preživjele članove porodica nemjerljivu emotivnu vrijednost

Tuzlanski advokat Damir Alić i dvoje Britanaca namjeracaju srebreničkim majkama pomoći u traženju odgovora na pitanja ko je i zašto uništio uspomene na njihove najmilije, ko je za to znao i šutio godinama, posebno jer su iz Tribunala dolazile kontradiktorne informacije o sudbini ovih predmeta. U ovoj fazi nije odlučeno koje će sve osobe biti na listi tuženih, na kojem sudu i u kojoj državi. O tome će biti odlučeno nakon što advokatski tim prikupi sve potrebne činjenice. I susreti sa predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova BiH te Instituta za traženje nestalih koji su zakazani za ovaj četvrtak trebali bi ponuditi neke odgovore.

Posted by on 2011-08-11. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login