Sretan Božić!

Sretan Božić

Redakcija Informativno turističkog portala Bosne i Hercegovine svim pripadnicima  pravoslavne vjeroispovijesti, koji slave Božić po julijanskom kalendaru, želi sretan Božić.

Pravoslavni vjernici danas slave Božić – najradosniji hrišćanski praznik. Božićne liturgije jutros su služene u crkvama širom Bosne i Hercegovine. Svetu liturgiju u Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice u Sarajevu služio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Pročitana je Poslanica patrijaha Irineja sa svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve. Poslanicu je pred brojnim vjernicima koji su ispunili Sabornu crkvu pročitao protojerej-stavrofor Vladimir Stupar, starješina te crkve.

Božić se praznuje tri dana kao uspomena na dan rođenja Isusa Hrista. To je praznik rađanja novog života, praznik djece i djetinjstva.

Pravoslavni vjernici dočekali su Božić paljenjem badnjaka i služenjem ponoćnih svečanih liturgija. U porti Stare pravoslavne crkve svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Sarajevu, u prisustvu velikog broja vjernika, sinoć je osveštan i naložen badnjak. Večernju službu i paljenje badnjaka služio je njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Bogosluženjima i nalaganjem badnjaka sinoć je u Banjaluci počelo obilježavanje najradosnijeg hrišćanskog praznika. Episkop banjalučki Jefrem služio je liturgiju, dok je badnjak zapaljen u porti crkve Svete Trojice.

Više desetina vjernika pravoslavne vjeroispovijesti prisustvovalo je svetoj liturgiji u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru. Liturgiju je predvodio vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije. On je u svojoj besjedi, između ostalog, rekao da su rođenjem Hrista ranija i buduća rođenja dobila smisao i vrijednost. Pozvao je vjernike na pokajanja za grijehe jer, kako je rekao, samo pokajanje obnavlja vjeru, te je ono posebno za odnose među ljudima i praštanje koje je važno, prije svega, pred Božić.

U Sabornom hramu Uspenja presvete Bogorodice u Tuzli sinoć je svečanom liturgijom, koju je predvodio paroh tuzlanski Miloš Trišić, obilježeno badnje veče. Zapaljen je i badnjak, čime je nagoviješten dolazak Božića. Poručeno je da je Božić praznik radosti i ljubavi prema bližnjima, a vjernici treba da budu vijesnici betlehemske radosti. Prije večernje molitve vjernici su u dvorištu hrama zapalili svijeće za duše pokojnika, a zvona s crkve označila su početak bdijenja i iščekivanja dolaska Isusa Hrista.

Uz Vaskrs i Duhove, Božić spada među tri najveća hrišćanska praznika.

Na Božić vjernici idu na jutrenje i liturgiju, pričešćuju se, a zatim dolaze kući, gdje je spremljena bogata trpeza.

Tog dana praznuju u svom domu s polaznikom, izabranim gostom – uobičajeno je da je to muško kršteno dijete. Žene pripreme bogatu božićnu trpezu, a ručak je svečan i bogat te za stolom okuplja cijelu porodicu.

Jede se voće, povrće, meso, razne pečenice, hljeb, hladetina, peciva i brojna druga jela.

Poslije ručka, običaj je otići čestitati rodbini i prijateljima, a potom ostalim mještanima.

Prvi posjetilac koji bi posjetio kuću na Božić, tzv. polaznik ili položajnik, trebalo bi da je zdrav, krepak i veseo, što bi domu donijelo sreću.

Posted by on 2020-01-07. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login