Šta Apple priprema za ovu godinu

Apple Dok većina mobilnih kompanija već duže vrijeme predstavlja pametne telefone čija je dijagonala ekrana veća od četiri inča, a neke kompanije u svojoj ponudi već imaju modele s ekranima većim od šest inča, Apple je tek u drugoj polovini 2012. povećao dijagonalu svog iPhonea sa 3,5 na i dalje skromnih četiri inča.

Ljubitelji Applea i analitičari već duže vrijeme žele da vide iPhone koji će veličinom biti konkurencija modelima poput Samsungovih Galaxyja, Sonyjevih Xperija, Googleovih Nexusa i drugim popularnim telefonima.

Naime, čini se da su i u Appleu napokon shvatili da je veličina važna i, prema posljednjim glasinama koje su objavili na ZDnetu, ove godine planiraju da predstave čak dva iPhonea koji će imati velike ekrane kao i iPad Pro koji će imati ekran veći od 12 inča.

Jedan od dva modela iPhonea 6 čije se predstavljanje očekuje u drugoj polovini ove godine (model koji neki nazivaju i iPhone Air jer bi trebalo da bude tanak samo 6mm) navodno će imati 4,7 inčni ekran rezolucije 1600 x 900 piksela (uz gustinu piksela od 386ppi) – biće zanimljivo vidjeti kako će korisnici reagovati na ovakav iPhone jer je mnogima upravo veliki ekran bio jedan od glavnih razloga zbog kog su se odlučili na kupovinu nekog Androida, a ne Appleovog telefona.

Drugi model iPhonea imaće još veći ekran – dijagonale 5,5 inča Full HD rezolucije čime bi Kukova kompanija ušla na sve popularnije tržište fableta, odnosno hibrida između pametnih telefona i tableta. Ova dva modela trebalo bi da imaju impresivne performanse – vjerovatno 64-bitni A8 procesor, više memorije, bolju grafiku i kvalitetniju kameru.

Što se novog modela iPada tiče, do kraja ove godine možemo da očekujemo model s dijagonalom ekrana od čak 12,2 inča rezolucije 2732 x 2048 piksela – podsjetimo, Samsung je početkom ove godine na CES sajmu u Las Vegasu predstavio dva tableta s ekranima dijagonale 12,2 inča (Tab Pro i Note Pro) koji bi trebalo da predstavljaju najveću konkurenciju novom iPadu Pro.

Osim novih verzija već postojećih mobilnih uređaja, Apple bi ove godine trebalo da predstavi i jedan potpuno novi proizvod. O njihovom pametnom satu piše se već dugo vremena pa se očekuje se da će Tim Kuk ove godine tokom jedne od konferencija izaći na binu, zasukati rukave i pokazati iWatch.

Posljednje informacije kažu da će dijagonala savitljivog ekrana njihovog sata iznositi 1,3 ili 1,6 inča (uz rezoluciju od 320 x 320 piksela), a na njemu bi trebalo da se prikazuju sve bitne informacije s iPhonea ili iPadova poput telefonskih poziva, poruka, poruka sa društvenih mreža i slično.

Iz Applea, naravno, nema nikakvih službenih objava vezanih uz nove proizvode koje pripremaju u 2014. godini, ali iskustvo iz prošlih nekoliko godina naučilo nas je da je veliki broj glasina vezanih uz uređaje koje su predstavili bio istinit tako da možemo računati da će Kuk i društvo ove godine zaista predstaviti dva modela iPhonea 6 s većim ekranima, iPad Pro i iWatch.

Posted by on 2014-01-20. Filed under Magazin, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login