Šta jesti prije trčanja

trčanjeOdlučili ste da je pravo vrijeme da počnete da zatežete tijelo za ljeto. Međutim, niste sigurni da li treba jesti prije trčanja, da li smijete da pijete kafu i da li možete da trčite na prazan stomak.

Jutarnje trčanje je sjajan način da “razbudite” organizam, pripremite tijelo za dnevne izazove, ali i da, naravno, oblikujete figuru.

Obrok prije trčanja je veoma bitan jer, ukoliko je odgovarajući, može doprinijeti boljim rezultatima i većoj izdržljivosti, kao što može izazvati digestivne smetnje ukoliko se ne hranite pravilno.

Bitno je da taj obrok ne bude preobilan i teško svarljiv, a da obezbijedi dovoljno energije za samo trčanje kako ne bi došlo do hipoglikemije ili malaksalosti.

Svi smo drugačiji, pa ne postoji jedinstven recept za idealan doručak pred trčanje. Ono što se preporučuje je parče integralnog hljeba sa omiljenim namazom bilo da je to džem, med, nutela, kikiriki puter… Za osjećaj sitosti možete pojesti i bananu, integralni keks, voćni šejk…

Što se tiče kafe, ona nije nužno loša, ali treba imati na umu da ima laksativni efekat, pa nemojte previše da se udaljavate od kuće, a obavezno ponesite flašicu vode da ne biste od kafe dehidrirali.

Ukoliko jednostavno niste tip koji može da doručkuje čim ustane, možete da pokušate da trčite i praznog stomaka. Ipak, popijte prije toga bar voćni sok ili čaj sa medom.

Kako su zalihe ugljenih hidrata od prošlog dana u većoj mjeri iskorištene, trčanje ujutru na prazan stomak ubrzaće momenat u kome se masti koriste kao osnovno gorivo.

U svakom slučaju, “pravi” doručak dolazi nakon treninga. Preporučljivo je jesti najkasnije 30 minuta nakon trčanja. Tad skoro sve dolazi u obzir: sendviči, jaja, šejkovi, namazi, salate, ostaci jučerašnje pice…

Ukoliko baš ne možete da zamislite doručak bez bureka i jogurta, onda gledajte da trčite bar sat vremena nakon njega.

Svi smo različiti, pa primijenite ono što vam najviše odgovara. Najbitniije je da ne odustanete od trčanja i da na plažu dođete u svom najboljem izdanju.

Posted by on 2014-02-20. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login