Šta može učinkovito umanjiti depresiju?

zdrava hranaZdrava prehrana može smanjiti rizik od ozbiljne depresije, zaključak je studije koju su na 2.000 ispitanika proveli stručnjaci Univerziteta Istočna Finska. Uz to, otkrivena je veza između promjena u životnom stilu i gubitka kilograma sa smanjenjem simptoma depresije.

‘Ova studija govori u prilog tezi da zdrava i uravnotežena prehrana ima velik potencijal da smanji simptome depresije i prevenira je’, rekla je Anu Ruusunen, predstavivši rezultate studije u svojoj doktorskoj disertaciji.

Osobe koji pate od depresije često se hrane nezdravo te unose manje hranjivih tvari. Pa ipak, nije sasvim jasno postoji li čvrsta veza između prehrane i unosa hranjivih tvari s rizikom razvoja depresije kod zdravih osoba.

Osobe koje se hrane zdravo manje su sklone riziku od depresije

Zdrava prehrana koja uključuje mnogo povrća, voća, različitih bobica, cjelovita zrna, piletinu, ribu i nemasni sir bila je povezana sa smanjenim rizikom od razvoja depresije tokom cijelog ispitivanja. Uz to, sudjelovanje u trogodišnjoj interventnoj studiji koja je orijentirana ka mijenjanju životnog stila također je pridonijelo smanjenju simptoma depresije, no bez posebnog grupnog učinka, dok je smanjenje tjelesne težine uvelike uticalo na smanjenje simptoma depresije.

Nezdrava hrana, šećer i mesne prerađevine mogu pojačati simptome depresije

Često konzumiranje nezdrave hrane i općenito nezdrava prehrana, s mnogo mesnih prerađevina, slastica bogatih šećerom, prženih krompirića, povezivano je s povećanim rizikom od razvoja depresije i njezinih simptoma.

Suprotno dosadašnjim istraživanjima, u ovoj studiji unos vitamina B12, serumskih koncentracija polinezasićenih masnih kiselina (omega 6 i omega 3), čaja i kofeina nije povezan s rizikom od depresije.

Ova je studija bazirana na KIHD studiji (Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study). Sudionike su studije, više od 2.000 sredovječnih i starijih Finaca, istraživači pratili tokom 13 godina. Njihove su prehrambene navike praćene različitim upitnicima i dnevnicima, a podaci o pojavljivanju depresije dobiveni su od nacionalne bolnice. Učinci trogodišnje promjene u životnom stilu na rizik od razvoja depresije praćeni su u studiji o prevenciji dijabetesa (Finnish Diabetes Prevention Study) u kojoj je sudjelovalo 140 sredovječnih žena i muškaraca podijeljenih u različite grupe.

Depresija je jedan od najvećih izazova za zdravlje, s jakim uticajima na javno zdravstvo, ekonomiju i kvalitetu života. Upravo zato i postupak liječenja, ali i prevencije depresije, treba gledati iz različitih kutova i razvijati nove pristupe tim aktivnostima, a jedan od načina su i promjene u životnim i prehrambenim navikama.

Posted by on 2013-11-10. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login