Šta sve liječi list vinove loze?

list vinove loze

list vinove loze

Svježe grožđe, grožđice i vino su ljekoviti, a ljekovit je i list vinove loze, bogat vitaminima i mineralima. Na Mediteranu se mnoga jela pripremaju s listom vinove loze, poput grčke dolme (mediteranske inačice sarme kod koje se umjesto kiselog kupusa koriste listovi vinove loze).

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K te B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcija, magnezija, bakra i mangana.

Protuupalno djelovanje

Listovi vinove loze imaju blago protuupalno djelovanje. Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritisa, te bolesti probavnog sistema, poput Crohnove bolesti. Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, prehrana koja je bogata protuupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.

Hronična venska insuficijencija

Prema istraživanju provedenom 2010. na Odjelu za dermatologiju Univerziteta  u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakterizira problem povratka krvi iz nogu natrag u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mogu nateći, što uzrokuje edem.

Ostale koristi

Lišće vinove loze koristi se i za liječenje proljeva, teškog menstrualnog krvarenja, krvarenja maternice, čireva i vaginalnog iscjetka. Amerikanci koriste čaj od ovog lišća za proljev, hepatitis i želučane bolove.

Posted by on 2013-09-23. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login