Šta više troši kalorije, seks ili trčanje?

seks, zdravlje, trčanjeTim stručnjaka za sportsku medicinu i seksologiju pratio je tokom jedne sedmice 21 par heteroseksualaca, starosti od 18 do 35 godina, koji su na sebi imali prikačen uređaj za mjerenje potrošnje energije.

Mladi parovi su tokom istraživanja, koje je provela grupa naučnika sa Univerziteta Kvebek u Montrealu (UQAM), morali da trče 30 minuta umjerenim tempom, ali i da imaju seksualni odnos.

Studija, čiji su rezultati nedavno objavljeni u časopisu “PLoS ONE”, pokazuje da su muškarci tokom 30-minutnog trčanja trošili u prosjeku 276 kalorija (ili 9,2 kalorije u minuti), a žene 213.

Tokom 25-minutnog seksualnog odnosa, gubitak kalorija je bio drastično manji: 101 kalorija (4,2 kalorije u minuti) kod muškaraca, a 69 kod žena.

“Voditi ljubav umjerenim intenzitetom zahtijeva više energije i napora nego hodanje brzinom od 4,8 kilometara na sat, ali ipak mnogo manje nego džogiranje”, kazao je Anthony Carelis, jedan od autora studije.

On je, međutim, naveo da ništa ne objašnjava razliku u potrošnji kalorija između muškaraca i žena. “Da li je posrijedi to što su muškarci generalno teži od žena”, upitao se on, dodajući da to još ostaje da se utvrdi.

Posted by on 2013-11-08. Filed under Ljubav & Seks, Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login