Štab CZZDK-a o dinamici raspodjele pomoći: Podjela mlijeka i sira evakuisanima

pomoćNa redovnoj sjednici Kantonalnog štaba Civilne zaštite ZDK-a razmatrana je, između ostalog, dinamika raspodjele pomoći iz skladišta Direkcije za robne rezerve Zeničko-dobojskog kantona.

Naime, kako je Federalna direkcija robnih rezervi ZDK-u odobrila 50.000 litara mlijeka sarajevskog Milkosa, do sada je od ove količine u kantonalnu Direkciju pristiglo 13.000 litara mlijeka i 10.000 komada feta sira, koji su podijeljeni općinama ugroženim poplavama za ishranu evakuisanih osoba u kolektivnim centrima.

Pored toga, KŠ CZ-a donio je odluku da se određene količine mlijeka i sira podijele i humanitarnim organizacijama koje su, također, učestvovale u zbrinjavanju evakuisanih osoba tokom i nakon poplava. Tako je Gradskoj narodnoj kuhinji u Zenici dato 1.000 litara mlijeka i 700 komada sira, zeničkom Caritasu i Domu za stara lica po 200 litara mlijeka i po 150 komada feta sira, Penzionerskom domu 160 litara mlijeka i 130 komada sira, a određene količine su distribuirane i zeničkoj bolnici, Općinskom štabu Civilne zaštite Zenica i Udruženju Dom i porodica.

Narednih dana očekuje se da pristignu i preostale količine mlijeka – 37.000 litara i 15.000 komada feta sira, koje će također biti distribuirane kolektivnim centrima u kojima su smještene evakuisane osobe iz općina Zenica, Žepče i Maglaj. Uz ovo, Općinskom štabu Civilne zaštite Zenica donirano je 10.000 kilograma brašna, 5.000 kilograma šećera, 2.000 kilograma soli, te po 1.000 komada pašteta i ribljih konzervi.

Pored prehrambenih namirnica, iz direkcija za robne rezerve po nalogu Štaba kontinuirano je distribuirana stočna hrana u ugrožena područja, pa je tako za farme s područja Zenice poslato deset tona stočnog brašna, osam tona prekrupe i dvije tone kukuruza u zrnu. Općini Žepče je donirano 11 tona stočnog brašna, sedam tona prekrupe i dvije tone kukuruza u zrnu, Maglaju po 10 tona stočnog brašna i prekrupe, te dvije tone kukuruza u zrnu. Za farmere na području općina Zavidovići i Olovo također su podijeljene po dvije tone stočnog brašna, prekrupe i kukuruza u zrnu.

Posted by on 2014-06-29. Filed under Maglaj, Vijesti iz BH gradova, Zenica, Žepče. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login