Stanly Kipruto i Olivera Jevtić pobjednici Osmog Sarajevo polumaratona

Sarajevo, polumaratonKenijac Stanly Kipruto i Srbijanka Olivera Jevtić pobjednici su Osmog Sarajevo polumaratona.

Drugo i treće mjesto u muškoj konkurenciji osvojili su Mađari, prošlogodišnji pobjednik Tamas Nagy i Lajos Berec.

U ženskoj konkurenciji iza Jevtić su ostale Nikolina Šuškić iz Hrvatske i Tamsin Wilson iz Velike Britanije.

Osim zvanične utrke polumaratona održana je i rekreativna Novo Nordisk Fun Run utrke od četiri kilometra u kojoj su slavili Osman Junuzović i Selma Zrnić iz Bosne i Hercegovine.

Projekt, koji je izvorno zamišljen s ciljem obilježavanja Međunarodnog dana bez automobila, narastao je u respektabilan međunarodni i najmasovniji sportski događaj u Bosni i Hercegovini. U prilog tome ide i rekordan broj takmičara, s obzirom na to da je na startu utrke bilo ukupno 1.300 učesnika iz 30 zemalja, od kojih 750 u utrci polumaratona.

– Još jedan Sarajevo polumaraton je savršeno prošao. Imali smo rekordan broj učesnika, više od 750 ih je uzelo startni broj i nastupilo. Novo Nordiskt utrka je također savršeno prošla. Imali smo idealne vremenske uvjete, a rekord je oboren kada je u pitanju broj učesnika. Ljudi iz 30 zemalja došli su u Sarajevo da trče, a prvi put imamo pobjednika iz Kenije što pokazuje da trka počinje da dobro kotira među elitnim trkačima. Ponosan sam jer smo napravili nešto zaista lijepo za naše sugrađane i sugrađanke – kazao je za Agenciju Fena direktor Sarajevo polumaratona Erol Mujanović.

U okviru Novo Nordisk Fun Run utrke od četiri kilometra, Junuzović je pobijedio ispred Srbijanaca Saše Stolića i Mirka Petrovića. U ženskoj konkurenciji Zrnić je bila najbrža, dok su iza nje ostale Rahima Zukić (11:57) i Katarina Lemez (13:03), obje iz Bosne i Hercegovine.

– Drago nam je što osim polumaratona i Novo Nordisk Fun Run utrka za građane opravdava svoj cilj i motivira druge da vode zdrav život i bave se sportom, ali i budu dio humanitarnih akcija – dodao je Mujanović.

Osim praktikovanja zdravog načina života, manifestacija ima za cilj i edukovanje javnosti o bitnosti očuvanja okoline te je saobraćaj u Sarajevu obustavljen na tri sata čime je značajno smanjena emisija CO2 u zraku. Utrka je imala i humanitarni karakter, s obzirom na to da će Udruženje ove godine kroz razne humanitarne inicijative donirati 12 hiljada KM.

Posted by on 2014-09-21. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login