Stanovnici eurozone žele zadržati euro

euro Stanovnici evropskih zemalja pogođenih dužničkom krizom glasali bi za zadržavanje eura ukoliko bi njihove zemlje sutra održale referendum, rezultati su ankete koju je sprovela agencija Ipsos.

Šest od deset glasača koji su izrazili svoje opredjeljenje iz Grčke, Njemačke, Francuske, Italije i Španije rekli su da bi glasali za ostanak svojih zemalja u eurozoni,a isti broj njih podržava održavanje takvog referenduma.

Kako prenosi Reutrs, podrška evropskoj valuti bila je najjača u Grčkoj, koja se naglo približava izlasku iz eurozone. Tri četvrtine ispitanika navode da bi podržali ostanak u zoni eura.

U Njemačkoj i Italiji, međutim, euro bi podržao mnogo manji broj glasača – njih 57 posto.

“Uprkos nemirima i debatama koje se vode u ovim zemljama, čini se da ljudi u onom trenutku ipak žele da zadrže euro”, rekao je viši potpredsjednik globalnih javnih poslova u Ipsosu.

Podrška referendumu o euru bila je najjača u Njemačkoj, gdje je sedam od 10 stanovnika glasalo za njegovo održavanje.

Ministri vlada Evropske unije sada otvoreno razgovaraju o mogućnosti izlaska Grčke iz eurozone i, dok na Atinu vrši pritisak da sprovede dogovorene mjere štednje, istovremeno pripremaju planove za slučaj njenog izlaska iz eurozone.

Posted by on 2012-05-26. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login