Stari grad Ostrožac proglašen nacionalnim spomenikom

Stari grad Ostrožac

Stari grad Ostrožac

JU „Kulturni centar“ Cazin sa radošću objavljuje da je na 59. sjednici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, održanoj od 06.-08. novembra ove godine, donesena je Odluka kojom se Stari grad Ostrožac, kao graditeljska cjelina u Cazinu, proglašava nacionalnim spomenikom.

Do sada je ova kulturno-historijska građevina bila na privremenoj listi nacionalnih spomenika, a sada već ima zaslužen epitet jedne od najvrijednijih građevina na ovim prostorima.

Odluku je donijela komisija u sastavu: Dubravko Lovrenović, Amra Hadžimuhamedović, Ljiljana Ševo, Tina Wik, Zeynep Ahunbay i međunarodni član komisije Martin Cherry.

Pored Starog grada Ostrožac Komisija je donijela još 14 pozitivnih odluka za proglašenje dobara nacionalnim spomenicima, dok je jedna odluka bila negativna, a odnosila se na Partizansko groblje u Glavatičevu, u općini Konjic. USK je pored veleljepnog zdanja Starog grada Ostrožac dobio još jedan nacionalnim spomenik ovom Odlukom, a riječ je o Zgradi stare željezničke stanice u Sanskom Mostu.

Posted by on 2013-11-11. Filed under Cazin, Sanski Most, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login