Start-up firme u Sarajevu

Korupcija, birokratija i nestabilna politička situacija u BiH ne nudi uslove za biznis. Neki se ipak odluče na taj korak.

posaoIako politika i privreda u BiH ne nudi dobre uslove za biznis, neki ipak skupe hrabrosti, krenu u neizvjesnot  i postanu uspješni, kao što je to slučaj sa trojicom Bosanaca iz Sarajeva Nihadom Biberovićem (27), Asmirom Korićem (25) i Namirom Mešićem (26), koji rade za klijente u SAD i EU, piše u tekstu objavljenom na web-stranici njemačkog radija Deutschlandfunk. Pri tome je Asmir Korić, koji svojom figurom više pristaje uz kakav fitnes-studio, kaže da je došao da nešto nauči i na taj način sebi osigura posao – tu ili negdje drugo. Biznis se odvija jako dobro a klijenti su iz SAD-a i EU.

“Ova tri mladića predstavljaju “Innotech”. To je naziv start-up firme, koja radi u Sarajevu i firmama prodaje IT-rješenja i pravi web-stranice. Oni su se se smjestili u podrum jedne višekatnice i pokazali da je uspjeh moguć i u zemlji, koja još uvijek pati od posljedica rata. Zemlji, u kojoj muslimanski, srpski i hrvatski političari i dalje u fokusu imaju svako svoju etniju. A rješenje bi pri tome bilo jednostavno, kaže šef firme Innotech Namir Mešić: ‘Javna sredstva treba kanalisati u privatni sektor a investitorima stvoriti dobre uslove poslovanja. Ali oni to ne žele, jer sami zgrću pare u ovakvoj situaciji.’

BiH je nešto veća od Donje Saksonije i ima stanovnika koliko i Berlin. S obzirom na nedostatak perspektive zemlju godišnje napusti na desetine hiljada ljudi – prije svega mladih i obrazovanih ljudi.

Privredni rast u BiH mogao bi biti dvostruko bolji kada bi se uslovi poboljšali, smatra Martin Gaber iz Komore za vanjsku trgovinu. On se ne slaže sa izjavama o napretku za BiH, koje visoka predstavnica EU Federica Mogherini izgovara hvaleći BiH. ‘Ja ne mislim da u BiH ima napretka. Jedini napredak je da EU sve više spušta kriterije za približavanje EU i da je to razlog što BiH pravi korake naprijed. ‘Ako u Bosni hoćeš započeti neki biznis, niko ti ne pomaže, izuzev tvoji roditelji, prijatelji ili dobre mušterije. Ali investitori ili tako nešto – to zaboravi. Počinješ od nule.’

Mnogobrojne firme u BiH razvile su se zahvaljujući ličnim kontaktima, jer imaju poslovne veze u SAD-u. Takve firme su izrazito konkurentne i zato se u BiH isplati investirati”, ubijeđen je ekspert iz Komore za vanjsku trgovinu Martin Gaber. Momci iz sarajevske firme Innotech uspješno posluju. Firma namjerava da ekspandira i otvori nova radna mjesta”, zaključuje se u tekstu koji je objavljen na web stranici Deutschlandfunka.

Posted by on 2017-08-14. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login