Status kandidata Srbiji u martu iduće godine?

EU, SrbijaEU planira da na današnjem samitu u Briselu odgodi za mart 2012. godine odluku o davanju statusa kandidata Srbiji  –  javlja RTS, pozivajući se na izvore u Briselu.

U Nacrtu zaključaka o kojem će raspravljati evropski lideri, navodi se da “u cilju davanja statusa zemlje kandidata Srbiji u martu 2012. godine, Evropsko vijeće zadužuje Vijeće ministara da provjeri i potvrdi da li Srbija pokazuje uverljivu posvećenost i ostvaruje dalji progres u primjeni sporazuma postignutih u dijalogu sa Kosovom”.

To uključuje i “integrisano upravljanje prelazima, kao i da li je Srbija postigla sporazum o regionalnoj saradnji i aktivno sarađivala na omogućavanju sprovođenja mandata Euleksa i Kfora”.

U nacrtu se dodaje da Evropsko vijeće konstatuje značajan napredak koji je Srbija ostvarila u ispunjavanju Kopenhaških kriterijuma i zahtjeva iz procesa Stabilizacije i pridruživanja, kao i ostvarivanje u potpunosti zadovoljavajućeg nivoa saradnje sa Tribunalom u Hagu.

Ovaj nacrt je podložan promjenama i o njemu će tek danas raspravljati evropski lideri.

Pozdravlja se obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, postizanje sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima i napredak ka punoj primjeni do sada postignutih sporazuma.

“Večernje novosti” navode da većina u EU traži bar uslovni status Srbije i da je odluka najbliža srednjem rješenju koje “zamrzava” kandidaturu do marta, dok “Politika” piše da ni evropski funkcioneri ne znaju da li će Berlin omogućiti Srbiji dalje integracije.

“Blic” piše da cijela EU vrši pritisak na njemačku kancelarku Angelu Merkel, koja se najviše protivi srpskoj kandidaturi i dodaje da je jedan visoki zvaničnik EU upozorio na moguće posljedice uskraćivanja Srbiji statusa kandidata, ukazujući da i “Nijemci i dalje razmišljaju o tom pitanju”.

“Pres” navodi da će Merkelova danas na samom samitu EU odlučiti da li će “otključati evropsku bravu” za Srbiju, te da je potpredsjednik Vlade Srbije Božidar Đelić, koji je zadužen za evropske integracije, pripremio ostavku na tu funkciju u slučaju negativnog odgovora EU, ali i pobjednički govor, ako Srbija, ipak, dobije kandidaturu.

“Danas” piše da od ishoda debate o budućnosti evrozone i sa tim povezanog raspoloženja Merkelove u najvećoj mjeri zavisi kakva će biti odluka o srpskoj kandidaturi i dodaje da sagovornici iz Berlina navode da je “odnos 51:49 u prilog negativnom scenariju po Srbiju”.

Posted by on 2011-12-09. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login