Stečeni uslovi da stećci budu uvršteni na UNESCO-vu listu

stećciU Sarajevu je održana sjednica Državne komisije za UNESCO na kojoj je usvojen Nominacioni fajl i Plan upravljanja za nominaciju stećaka za upis na UNESCO Listu svjetske kulturne baštine.

Time su se stekli uslovi da se nastave aktivnosti s ciljem da, ukoliko UNESCO da pozitivno mišljenje, stećci budu uvršteni na popis svjetske kulturne baštine u ovoj godini.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović na sastanku Vijeća ministara kulture Jugoistočnu Evrope 28. juna u Ohridu predstavit će danas usvojene dokumente te će Nominacioni fajl i Plan upravljanja za nominaciju stećaka za upis na UNESCO Listu svjetske baštine zvanično biti uručeni generalnoj direktorici UNESCO-a Irini Bokovoj.

Proces nominacije stećaka započeo je u Sarajevu u novembru 2009. godine potpisivanjem pisma namjere o zajedničkoj nominaciji predstavnika Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. U regionu je ukupno nominovano 30 nekropola stećaka, od čega su 22 iz BiH, po tri iz Srbije i Crne Gore, i dvije nekropole iz Hrvatske. Od 70.000 evidentiranih stećaka, u BiH se nalazi čak 60.000.

Posted by on 2014-06-24. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login