Stephen Hawking: Kolonizacija drugih planeta više nije naučna fantastika

Stephen Hawking

Stephen Hawking

U svom nedavnom govoru na Starmus festivalu umjetnosti i nauke, u Norveškoj, Stephen Hawking prozvao je Donalda Trumpa zbog „najozbiljnije i pogrešne odluke o klimatskim promjenama, koju je ovaj svijet ikada vidio“.

Kada su ga zamolili da dodatno prokomentariše svoje riječi slavni kosmolog je rekao: “Zemlji prijeti toliko mnogo stvari, da mi je teško da budem pozitivan“.

I ranije je Hawking upozoravao bi trebalo da napravimo plan B, tj. da udvostručimo napore u kolonizaciji drugih svijetova prije nego što Zemlja postane nepodobna za život.

“Upotrebom naprednih naučnih instrumenata uspjeli smo da zavirimo u svemir kao nikada prije. Kada smo imali slične krize u našoj istoriji, obično je bilo negdje nešto što se moglo kolonizirati. Kolumbo je to učinio 1492. godine kada je otkrio Novi svijet, ali sada nema novog svijeta. Nema utopije iza ugla“.

Prva logična mjesta, za početak, su Mjesec i Mars. BBC navodi da je Hawking pozvao nacije da kolonizuju Mjesec do 2020. godine i Mars do 2025. godine. Ali, nije to tako jednostavno, budući da su ove dvije planete izložene kosmičkom zračenju, koje uzrokuje rak i Alzhajmerovu bolest, a i gravitacija je drugačija nego na Zemlji.

Planeta Proksima B, koja je udaljena oko 4,5 svjetlosnih godina od Zemlje, jedna je od najboljih kandidata koje je Hawking spomenuo. Inače, jedna svjetlosna godina ima 9.460.730.472.580.800 metara.

“Da bismo išli brže moramo da imamo mnogo veću brzinu nego što to mogu postići hemijske rakete, a to je samo svjetlost. Snaga svjetlosnog zraka sa zadnje strane mogla bi da tjera svemirski brod prema naprijed. Ljudska kolonizacija drugih planeta više nije naučna fantastika. Može biti naučna činjenica. Ljudska vrsta postoji kao posebna vrsta oko dva miliona godina. Civilizacija je počela prije otprilike 10 hiljada godina, a stopa razvoja se stalno povećavala. Ako se čovječanstvo održi još milion godina, naša budućnost smjelo kreće tamo gdje niko drugi nije išao“, rekao je Hawking u svom govoru.

Posted by on 2017-07-01. Filed under Magazin, Svijet, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login