Štetu pretrpjelo više od 200 privrednih subjekata u Šamcu

poplave, ŠamacNačelnik Odjeljenja za privredu u opštini Šamac Milan Simić izjavio je da je, prema grubim procjenama, više od 200 privrednih subjekata stradalo u poplavama u Šamcu.

On je nakon sastanka sa privrednicima ove opštine rekao da je teško govoriti kolika je šteta, ali je gruba procjena da je veća od 250 miliona KM, gledajući sa aspekta poljoprivednih gazdinstava, privrednih subjekata, a u to se ubrajaju i stambeni objekti u gradu i selima.

Na sastanku sa 70 privrednika iz svih oblasti, kome su prisustvovali načelnik opštine Šamac Savo Minić i narodni poslanik iz Donjeg Žabara Goran Mitrović, bilo je riječi o prijedlogu mjera koje će ići prema Vladi Republike Srpske, razvojnim organizacijama i svim drugim finansijskim organizacijama koje mogu pomoći opštini Šamac.

“Znamo da Vlada Republike Srpske ovih dana priprema prijedlog mjera prema Narodnoj skupštini. Mi upućujemo prijedlog mjera koje zanimaju našu opštinu, a pogotovo što imamo saznanje da će Šamac biti proglašen opštinom sa posebnim statusom”, kaže Savić.

On je naveo da bi opština Šamac trebalo da ima određene olakšice u odnosu na druge oštine koje su pogođene poplavama.

Savić smatra da će opština Šamac biti pod posebnom pažnjom Vlade i razvojnih institucija, jer je pretrpjela najveću štetu u regionu, Republici Srpskoj i BiH.

On je dodao da je između preduzetnika i predstavnika opštine uspostavljena sinergija i iskazan interes da se proizvodnja i sve druge djelatnosti pokrenu na ovom području.

“Nas ohrabruje što je u najtežim vremenima desetak firmi, pogotovo izvoznog karaktera, krenulo sa proizvodnjom, prije svega, da održe izvozne aranžmane i to nam daje nadu da postoji šansa još uvijek”, naglasio je Savić.

On je rekao da se opštinske vlasti nadaju da mogu to postići, uz pomoć Vlade Republike Srpske, resornih ministarstava i razvojnih organizacija.

“Svima u Šamcu je u interesu da se prevaziđe ovakvo stanje. Veliki dio mjera koje opština priprema prema Vladi podudariće se sa mjerama koje će Vlada uputiti prema Narodnoj skupštini”, naveo je Simić.

Posted by on 2014-06-10. Filed under Šamac, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login