Sting dobitnik Porina za posebna postignuća u muzici

Sting

Sting

Odlukom Upravnog odbora Porina, engleskom muzičaru Stingu na koncertu koji će se održati 26. jula u pulskoj Areni bit će dodijeljena nagrada Porin za posebna postignuća u muzici.

Porin Special Merit Award dodjeljuje se istaknutim stranim umjetnicima za posebna postignuća u pojedinim muzičkim područjima, a uoči četvrtog nastupa pred domaćom publikom Stingu će prepoznatljivu kamenu statuetu uručiti predsjednik Upravnog odbora Porina, hrvatski muzičar Neven Frangeš.

“Sting pripada onoj posebnoj i povlaštenoj grupi umjetnika koji se vode vlastitim talentom, idejama i visokim mjerilima, a pritom uspijevaju komunicirati s najširom publikom. I kao autor i kao izvođač zauzima sasvim posebno mjesto u pop muzici. U njegovim projektima sudjelovali su uvijek ponajbolji muzičari, a cijeniti treba i njegove široke obzore i izlete prema jazzu i klasici”, rekao je Frangeš.

Prije Stinga ovu su nagradu dobili i osnivač benda Pink Floyd, Roger Waters, autor, producent te frontmen benda Bijelo dugme, Goran Bregović, blues gitarist Johnny Winter, bivši pjevač Sex Pistolsa John Lyndon te jazz zvijezde Arturo Sandoval, francuski violinist Jean-Luc Ponty, Ron Carter i Lee Konitz.

Sting ove godine obilježava 40 godina od dolaska na svjetsku rock scenu s grupom The Police. Na pulskoj pozornici pridružit će mu se i njegov sin, svestrani muzičar Joe Sumner, a priliku da svijetu predstavi svoje hitove dobio je i domaći pop rock bend Buđenje.

Turneja 57th & 9th započela je početkom februara, a slavni muzičar na njoj predstavlja novi istoimeni album. Na turneji će mu se pridružiti i tročlani bend uključujući i njegovog dugogodišnjeg gitarista Dominica Millera, bubnjara Josha Freesea te gitarista Rufusa Millera.

Nakon Europskog dijela turneje Sting se seli u Centralnu i Južnu Ameriku te Aziju, a onda se ponovo vraća u Europu na dogovorene nastupe na odabranim ljetnim festivalima.

Sting je rođen u Newcastleu, a bend The Police osnovao je zajedno sa Stewartom Copelandom i Andyjem Summersom 1977. u Londonu, kamo se i preselio. Izdali su pet albuma te osvojili šest nagrada Grammy i dvije nagrade Brits, a 2003. godine uvršteni su u The Rock and Roll Hall of Fame.

Kao jedan od najprepoznatljivijih solo muzičara, Sting je osvojio još deset nagrada Grammy, dvije nagrade Brits, nagradu Zlatni globus, tri nominacije za Oscara, nominaciju za nagradu Tony, nagradu vijeka Billboard Magazina te nagradu za osobu godine MusiCares 2004.

Uvršten je u Songwriters Hall of Fame, u decembru 2014. je primio je priznanje Kennedy Center Honors te je nedavno dobio priznanje The American Music Award of Merit. Tokom cijele svoje karijere, prodao je više od sto miliona albuma kao član benda The Police i tijekom solo karijere.

Zajedno sa svojom suprugom Trudie Styler, Sting je osnovao udruženje Rainforest Fund 1989. kako bi zaštitio prašume kao i domoroce koji tamo žive.

Posted by on 2017-07-19. Filed under Film & Muzika, Kultura, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login