Stiže nam meteorski roj Perzeida

Hrvatski astronomski savez obavještava kako će se prema prognozama ovogodišnji maksimum aktivnosti meteorskog roja Perzeidi dogoditi u noći s 12. na 13. augusta, a predviđa se da će prosječna aktivnost biti oko 100 meteora na sat.

Perzeidi
Perzeidi

Astronomi su stoga pozvali gradove i općine na gašenje javne rasvjete od ponoći do jutra.

Savez će također organizirati astronomska posmatranja teleskopima, a osim Perzeida, vidjet će se i Saturn te Jupiter, a kasnije tokom noći i Mjesec i Mars.

“Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni do oko 00:30 kada nam izlazi Mjesec koji će nam svojim sjajem ponešto smanjiti vidljivost sitnijih meteora. Najbolje vrijeme za opažanje je od ponoći do zore”, navodi se u priopćenju.

Preporuka je da se Perzeidi promatraju što dalje od ulične rasvjete i raznog svjetlosnog onečišćenja.

Astronomi također preporučavaju da se ne gleda direktno u radijant, ishodišnu tačku meteorskog roja, a preporuka je da se promatraju ležeći na tlu. Također naglašavaju kako se oči moraju bar 30 minuta prilagođavati na noćne uslove.

Posted by on 2020-08-11. Filed under Ekologija, Magazin, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login