Stjepan Mesić: Potpuno ujedinjena Evropa je naša sudbina

Stjepan Mesić

Stjepan Mesić

Evropsko ujedinjavanje ne može biti završeno ako ne obuhvati i zemlje jugoistoka Evrope, i to sve njih. Evropsko je ujedinjavanje milenijski poduhvat, a ujedinjena Evropa nije samo naša želja, nego i naša sudbina, poručio je nekadašnji predsjednik SFRJ i Hrvatske Stjepan Mesić, javlja Anadolu Agency.

On je učestvujući u radu drugog dana Konferencije “Ekonomija Crne Gore 2013 – Saradnjom do prosperiteta” govorio o integracijama Balkana u EU, osvrćući se i na krizu u uniji.

“Previše je investirano, u svakom pogledu, u projekt evropskog ujedinjavanja, a da bi bilo ko smio preuzeti rizik njegovoga dovođenje u pitanje. Zaustavljanje proširivanja bilo bi jednako dovođenju u pitanje cijeloga projekta i njegovoga koncepta”, istakao je Mesić.

Prema njegovim riječima regija ne očekuje prilikom ulaska u EU nikakav popust ili povlastice, te podsjetio da su pojedini kriterijumi za članstvo pooštreni.

On je zatim govorio o tome šta su zemlje Balkana jedne drugima na evropskom putu.

“Jesmo li rivali, jesmo li čak protivnici, jesmo li saveznici, ili tek suputnici? Moj je odgovor jasan: mi jesmo, mi možemo biti i mi moramo biti samo i isključivo saveznici. Za mene tu nikakve dileme nema, niti je može biti. Mi moramo sarađivati, mi moramo biti saveznici, uprkos povremenim negativnim iskustvima iz prošlosti. Mi možemo samo zajedno, dakle u saradnji, napredovati brže i uspješnije prema članstvu u Evropskoj uniji. I samo u saradnji možemo Evropi dati onaj doprinos što ga ona od nas s pravom očekuje”, pojasnio je Mesić.

Prema njegovoj procjeni Balkan će biti dio napora da cijela Evropa postane, bez brisanja nacionalnih posebnosti i negiranja današnjih država, jedinstveni prostor na kojem će vrijediti ista regulativa i u kojemu će “svaki narod živjeti u ukupnosti svojega kulturnog korpusa”.

“Uspostavit ćemo skladno jedinstvo različitosti u kojemu će zapravo svaka nacija biti manjina i u kojemu će današnje nacionalne manjine napokon postati ono što bi i trebale biti, mostovi spajanja i povezivanja. Je li to utopija? Siguran sam da nije”, smatra on.

Nekadašnji predsjednik Hrvatske i Jugoslavije kaže da EU čini tako potrebnom, pa i nezaobilaznom, činjenica da će samo ujedinjena Evropa moći da bude pravi i punopravni partner Sjedinjenim Američkim Državama danas, a Rusiji, Kini, Indiji, Brazilu i drugim velikim akterima međunarodne scene, sutra.

Mesić je rekao da Evropa mora kroz saradnju riješiti institucionalne i finansijske probleme, odnosno uvesti regulatora u finansijsku, monetarnu i fiskalnu sferu.

“Evropa mora biti primjer kako se mogu utvrditi mehanizmi da svako pomalo odustane od svog suvereniteta, ali da malo učestvuje u tuđem. Sve ove reforme moraju se sprovesti i u Ujedinjenim nacijama (UN)”, istakao je Mesić.

Mesić je kroz diskusiju naveo da je i Rusiji mjesto u Evropi te da se i sa njom mora razgovarati jer je ona velika sila.

Odgovarajući na pitanje predsjednika Odbora za turizam i ugostiteljstvo Privredne komore Crne Gore Dragana Ivančevića, kazao je da Crna Gora i Hrvatska mogu živjeti od turizma ako svoje proizvode prodaju kroz turizam.

Mesić je čestitao Crnoj Gori na privlačenju investicija iz Azerbejdžana.

“Na turiste iz Azerbejdžana treba ozbiljno računati i u tom smislu je Crna Gora napravila bolje korake od Hrvatske i na tome vam čestitam. Turizam zavisi od mira i zato su važne euroatlantske integracije”, rekao je Mesić.

On je dodao takođe da Crna Gora treba bolje da se pripremi za pregovore sa EU u oblasti ribarstva od Hrvatske da bi u ovoj značajnoj djelatnosti zadržala tadicionalni način poslovanja.

Konferencija je nastavila sa četvrtim panelom – “Kako osnažiti postojeće veze zemalja Balkana?”

Konferencija “Ekonomija Crne Gore 2013 – Saradnjom do prosperiteta”, koju je juče otvorio premijer Crne Gore Milo Đukanović, danas se završava, a organzatori kažu da je učestvovalo oko 200 privrednika.

Posted by on 2013-12-02. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login