Sto miliona za nevladin sektor, uglavnom bez tendera

KMInstitucije vlasti su prošle godine dodijelile oko stotinu miliona maraka nevladinim organizacijama, pri čemu je više od polovine podijeljeno bez tendera, odnosno javnog poziva. Ovi su podaci objavljeni u  publikaciji nevladinih organizacija – Fondacije za socijalno uključivanje u Bosni i Hercegovini (FSU) i Centra za promociju civilnog društva (CPCD).

Podatke su dobili iz 303 institucije na razini države, entiteta, kantona, Brčko distrikta i općina. Ukupna suma koja je prošle godine izdvojena za nevladin sektor manja je za oko 10 posto nego ranijih godina. Kao razlog navedena je ekonomska kriza, piše Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Prilikom dodjele sredstava samo 35 miliona maraka je podijeljeno tenderskim procedurama, odnosno javnim pozivom. Ostali novac je podijeljen na način da su nevladine organizacije uključene u redovne budžete ili su novac dobile na neki drugi način.

Institucije koje izdvajaju novac za nevladine organizacije ne traže uvijek izvještaje o utrošku sredstava. Podnošenje finansijskih i pismenih izvještaja o utrošku sredstava traži 77 posto institucija, dok ostali dodjeljuju sredstva bez podnošenja izvještaja.

CIN je prošle godine radio istraživanje o nevladinim organizacijama u BiH, pri čemu je pronašao da je pod stavkom izdvajanja za nevladin sektor bilo izdvajanja i za neke javne ustanove ili vjerske organizacije. Entitetski i državni revizori godinama u svojim izvještajima navode da se podjela javnog novca vrši bez utvrđenih kriterija, uz nedostatak adekvatne kontrole trošenja.

Najviše novca su dobile sportske organizacije – oko 39 posto, potom boračko-invalidska udruženja i srodne organizacije – oko 15 posto, dok su organizacije fokusirane na pružanje socijalnih usluga dobile oko 11 posto sredstava. Ostalo je pripalo nevladinim organizacijama različitih kategorija.

Posted by on 2013-06-04. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login