Što napraviti kada se prejedete?

jestiIako to niste planirali, nakon predjela uslijedilo je obilno glavno jelo, pa još desert, i prije negoli ste se stigli okrenuti, doslovce ste se prejeli da se ne možete ni pomaknuti, a osjećate se loše i imate osjećaj da ćete puknuti po šavovima – što sad? Koji je najbolji lijek u slučaju da se prejedete?

Počastite se drugačijim pićem
Prirodni čaj od cikorije bez kofeina će vas psihički opustiti, ali će opustiti i vaš probavni trakt. Cikorija (Cichorium intybus), koja obično ima okus sličan prženoj kafi, među travarima je poznata kao biljka koja umiruje. Čaj od kamilice ima sličan umirujući učinak na probavni sistem, piše Huffington Post.

Pozdravite se sa svojim uobičajenim pićem
Sigurno ste mislili da će vam pomoći nekoliko gutljaja porta, koji se u restoranima često služi kao digestiv. No, problem je u tome što porto i sherry sadrže fruktozu, koju organizam često vrlo teško apsorbira. Taj šećer prolazi kroz tanko crijevo, zatim kroz debelo crijevo gdje ga bakterije razgrađuju, a kao nusproizvod nastaju plinovi. Stoga porto sigurno neće pomoći vašoj probavi, već će vas mučiti plinovi i napuhnutost.

Prošetajte psa
Možda se osjećate kao da se ne možete ni pomaknuti, ali činjenica je da ćete se nakon šetnje osjećati puno bolje. Studije pokazuju da šetnja, ne nužno žustra, pomaže u probavi hrane, dok kafa nakon obroka nema takav učinak.

Tablete aktivnog ugljena
Ako nakon obroka imate osjećaj kao da imate mini vatromet u donjem dijelu trbuha, uzmite u obzir tablete aktivnog ugljena. Ugljeni prah upija višak plina u probavnom traktu, a aktivni ugljen također je jedna od stvari koja može ‘usisati’ vodik iz plinova, neutralizirajući neugodne mirise. Međutim, te tablete ne bi trebalo često uzimati, a valja imati na umu da mogu imati negativne interakcije s lijekovima za srce, pa bi se svakako trebalo posavjetovati prije s liječnikom.

Uzmite pepermint
Pepermint bombon ili čaj od metvice može učiniti znatno više negoli osvježiti dah. Naime, pepermint može prirodno osloboditi od plinova te smanjiti probavne smetnje i mučnine. Ipak, pepermint nije dobar izbor ako nakon obroka imate žgaravice, jer stvara hemikaliju koja može opustiti sfinktera jednjaka omogućujući podizanje želučane kiseline, što pojačava iritaciju.

Preskočite laksative
Neki ljudi vjeruju da uzimanje laksativa može pomoći da hrana brže napusti organizam, no postoji problem. Laksativi koji pomažu kod konstipacije, zapravo prazne debelo crijevo. No hrana koju ste upravo pojeli nalazi se u vašem želucu i tek treba doći do debelog crijeva. Taj proces može potrajati i nekoliko sati, pa čak i cijeli jedan dan, a tokom tog razdoblja apsorbirat ćete kalorije, što laksative čini neučinkovitima i opasnima. Stoga, iako će vas laksativi natjerati na zahod, neće pomoći da se osjećate bolje.

Posted by on 2014-05-02. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login