Stolac: Interpretacija i revitalizacija objekata kulturno-historijskog naslijeđa

StolacTrodnevna interaktivna radionica pod nazivom „Interpretacija i revitalizacija objekata kulturno-historijskog naslijeđa održana je od 24. do 26. septembra  2013. godine u Stocu.

Ovo je bila treća u nizu radionica o savremenim konceptima prezentacije kulturnog naslijeđa za mlade profesionalce, iz oblasti zaštite kulturnog naslijeđa, koje su se organizirale tokom 2013. godine u okviru projekta „Mostovi budućnosti – očuvanje, nauka, tehnologija i obrazovanje u Stocu”.

Radionici je prisustvovalo sedamnaest mladih stručnjaka iz oblasti arhitekture, građevine, arheologije i konzervacije iz Bosne i Hercegovine i Srbije koji su imali priliku slušati predavanja eminentnih stručnjaka, upoznati se sa kulturnom i prirodnom baštinom Stoca, te raditi na konkretnim planovima u revitalizaciji i interpretaciji kulturno-historijske baštine Stoca.

Organizator radionice je Fondacija Kulturno naslijeđe bez granica (CHwB – Cultural Heritage without Borders) i za cilj je imala rad na polju zaštite kulturnog naslijeđa i izradi idejnih rješenja upotrebe objekata kulturno-historijskog naslijeđa.

Projekat finansira Delegacija Europske Unije u Sarajevu pod programom „Pilot šema za očuvanje i obnovu kulturnog naslijeđa u konflliktnim područjima”.

Učesnica radionice bila je i Irma Skender, historičarka umjetnosti i sociolog koja radi u Federalnom zavodu za zaštitu spomenika. Ona je iskazala zadovoljstvo održanom radionicom ističući pri tome da je potrebno više ovakvih projekata u budućnosti kako bi njihovi jasni ciljevi jednoga dana mogli biti ostvareni u potpunosti, a kulturno-historijsko nasljeđe postati veza koja će i ubuduće spajati ljude: “Interaktivna radionica i cjelokupno putovanje kroz gradove Hercegovine, bogate izuzetnim nasljeđem, rad s mladiom kolegama-stručnjacima srodnih zanimanja, pruđili su mi sasvim novi i zanimljiviji pogled na svijet Hercegovine.”
Drugog dana radionice učesnici su podjeljeni u dvije grupe s ciljem izrade pilot projekta. Prva, koju je vodio Jonathan Eaton ispred CHwB-a, radila je na  interpretaciju kulturnog nasljeđa, dok je drugu vodila profesorica Vesna Pašić sa međunarodnog BURCH Univerziteta, čiji su polaznici učestvovali u izradi projekta revitalizacije kulturnog nasljeđa.

Jedna od njih je bila i Nataša Jocev, arhitektica iz Beograda: “Saradnja sa kolegama iz BiH i Srbije je bila na visokom nivou, svi smo zadovoljni urađenim poslom i nadam se da će rezultati do kojih smo došli i ideje koje smo zamislili i razradili jednoga dana biti od koristi gradu Stocu, koji zaista ima ogroman potencijal.

Prema mišljenju Ajle Sinan, studentice Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Interaktivna radionica u Stocu, organizirana u svrhu revitalizacije Stoca u kulturnom, edukativnom i ekonomskom smislu ima za cilj zaštitu  graditeljskog nasljeđa, a samim tim i obnovu života u gradu: “Važnost graditeljskog nasljeđa grada Stoca i okolice predstavlja veliki resurs za cijelu Hercegovinu, koji nije do kraja iskorišten. Važnost prepoznavanja, razumijevanja i promocije kulturne baštine trebalo bi Stolac vratiti na mapu velikih centara kulture, a naš zadatak kroz ovu radionicu bio je samo jedan mali korak prema ostvarenju tog cilja.”

Posebno interesovajne polaznika radionice predstavljale su posjete Tucaković-Leto mlinici, Batan-Buzaljku i Sidran buzaljko mlinici i stupi, Starom gradu „Vidoški“ i drugim historijskim, vjerskim i kulturnim objektima.
Kamber Ajdin

Posted by on 2013-09-29. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login