Stolac: Okončan projekat rekonstrukcije arhitektonskog nasljeđa

 Stolac

Stolac

Svečanim programom u Šarića kući u Stocu danas je okončan projekat rekonstrukcije arhitektonskog nasljeđa pod nazivom „Nasljeđe kao most između zajednica“, prenosi Anadolu Agency. Projekat je vrijedan 1,5 miliona eura i finansirala ga je Evropska unija, a implementiralo Ministarstvo kulture i sporta FBiH.

Zvanicama iz javnog i političkog života Stoca i Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona na svečanosti su se obratili načelnik općine Stjepan Bošković, federlani ministar kulture i sporta Salmir Kaplan i zamjenik šefa delegacije Evropske unije u našoj zemlji Renzo Daviddi.

Projekat je obuhvatao obnovu starog stolačkog grada Vidoškog, obnovu četiri mlinice, tri mosta i Šarića kuću koja je prije rata imala funkciju muzeja. Obnovom ovog projekta Evropska unija je doprinijela poboljšanju međunacionalnih odnosa koji su proteklih godina često bili na ivici konflikta i nerazumijevanja u ovom gradu.

Cilj finansiranja projekta, kako je istako Daviddi, je razvoj turizma i oživljavanje ovog kraja, jer u ovom dijelu BiH brojni su kulturno-historijski spomenici.

“Objekti koji su obnovljeni su od velikog značaja i za Bosnu i Hercegovinu. Realizacija ovih projekata i njihovo stavljanje u funkciju može biti dobar primjer korištenja kulturno-historijskog nasljeđa u turističke i ekonomske svrhe”, kazao je Daviddi.

Zbog tih činjenica nad projektom je bilo mnogo upitnika. Obnovom kulturno-historijskog nasljeđa Stolac je došao u fazu daljeg razvoja općine i okretanja pitanjima budućnosti.

„Mi Stočani sve ove obnovljene objekte vidimo kao turističke potencijale koje dalje treba razvijati“, kazao je načelnik Bošković. On je osudio pokušaje da se kroz implementaciju ovog projekta o općini govori u negativnom kontekstu.

Projekat je star pet godina i podrazumijevao je nekoliko faza realizacije. U drugoj fazi arhitektonskih poslova na javni konkurs nije se prijavio niko, stoga se tog zahtjevnog posla prihvatio Zavod za zaštitu spomenika FBiH. Ministar Kaplan je, pored zahvalnosti Zavodu za zaštitu spomenika FBiH, izrazio zadovoljstvo radom općinskih službi i razumijevanju koje su pokazale.

„Negativnih slika ima u svakom gradu, ne samo u Stocu. Drago mi je da danas možemo reći da smo svi dali jedan skroman prilog u stvaranju ljepše slike Stoca. Mi trebamo shvatiti da ćemo biti onakvi kakvim sami sebe prikazujemo“, poručio je ministar Kaplan.

U razgovoru s novinarima, Kaplan je istakao kako stari grad Vidoški nikada ne bi bio obnovljen projektima domaćih institucija. Podsjetio je da u njegovu obnovu, od vremena osmanske vladavine, nijedna vlast nije ulagala ništa.

Stari grad, u kojem se nalaze ruševine Ali-dede džamije, nije u potpunosti obnovljen, stoga je Kaplan izrazio nadu da će administracija federalne Vlade pronaći način da i te poslove narednih godina privede kraju. Paralelno sa projektom Evropske unije, Ministarstvo kulture i sporta u Stocu realizira i projekte obnove Begovine i Šarića musafirhane u samom centru grada.

Posted by on 2013-10-30. Filed under Stolac, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login