Stopa nezaposlenosti u BiH među najvećim u regionu

nezaposlenost, BiHStopa nezaposlenosti u BiH, koja iznosi 27,2 posto, među najvećim je u regionu, a lošija je samo Makedonija u kojoj iznosi 31,8 posto.

Iza Makedonije i BiH nalazi se Srbija sa stopom nezaposlenosti od 23,7 posto, a slijede Hrvatska sa 20 posto i Crna Gora sa 13,56 procenata.

Najmanju stopu nezaposlenosti ima Slovenija i to 8,2 posto.

Ekonomski ekspert Vanjskogovinske komore BiH Duljko Hasić rekao je, da ako se isključe oni koji nisu u realnim tokovima nezaposlenosti, stopa nezaposlenosti u BiH iznosi oko 28 posto, ali da je ona mnogo veća.

Prema njegovim riječima, oni koji privremeno nađu posao ne mogu se računati kao stvarno zaposleni. On je dodao da BiH iz mjeseca u mjesec bilježi povećanje broja nezaposlenih i da se približava psihološkoj granici od 550.000 nezaposlenih.

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje, u BiH je krajem marta na evidenciji zavoda i službi za zapošljavanje bilo 542.726 nezaposlenih, što je za 0,18 posto manje nego u februaru.

GS / bih-x.info

Posted by on 2012-05-14. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login