Štrajk glađu u Guantanamu traje već tri mjeseca

Guantanamo

Guantanamo

Štrajk glađu zatvorenika u Guantanamu traje već tri mjeseca. Istovremeno, aktivisti diljem Sjedinjenih Država traže zatvaranje ustanove i postavljaju pitanje hoće li predsjednik Obama zaista ispuniti obećanje da će to učiniti.

Obajdulah je zatvoren u zaljevu Guantanamo deset i po godina. Štrajkuje glađu već 64 dana. Njegova advokatica kaže da je izgubio najmanje 18 kilograma, četvrtinu svoje nekadašnje težine.

Nastavio je štrajk glađu u znak protesta protiv odmazde čuvara nad zatvorenicima u Guantanamu – kaže advokatica Cindy Panuco.

Zatvorenici tvrde da čuvari vrše invazivne pretrese i oskrnavljuju Kur’ane. Američka vojska poriče ove optužbe.

Jedna stvar o kojoj se slažu i vojska i advokati jeste da je 166 zatvorenika bijesno zbog činjenice da je zatvor i dalje otvoren.

Ali američki predsjednik Barack Obama još nije uspio zatvoriti Guantanamo, iako je obećao da će to učiniti.

Kongres se protivi njegovim planovima. Jedini razlog zbog kojeg se administracija uopšte pozabavila ovim pitanjem jeste to što više od 40 zatvorenika štrajkuje glađu, javila je Al-Jazeera.

Predsjednik je i dalje odlučan da zatvori Gitmo zbog nacionalne sigurnosti – tvrdi Jay Carney, glasnogovornik Bijele kuće.

Kritičari insistiraju na tome kako je vrijeme da Bijela kuća iskoristi svoj politički kapital u ovom slučaju – da počne suđenja na američkim sudovima, smjesti zatvorenike na američkom tlu i oslobodi one koji nisu počinili nikakav zločin.

Duboko smo zabrinuti zbog toga što ugrožava svoj život. Ali spreman je nastaviti štrajk, jer je to jedini način da ih natjera da mu sude – govori Panuco.

Posted by on 2013-04-13. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login