Strani turisti zainteresirani za kulturni i vjerski turizam

BiH, turistiMinistarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je osnovalo je Radnu grupu za koordinaciju aktivnosti u turizmu čiji su članovi predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskih ministarstava nadležnih za oblast turizma, predstavnik Brčko Distrikta i Vanjskotrgovinske komore BiH.

Pridruženi članovi Radne grupe su predstavnici Turističke zajednice Federacije BiH i Turističke organizacije Republike Srpske.

Osnovna svrha rada te radne grupe je da se uspostavi saradnja i da se koordiniraju aktivnosti u oblasti turizma, između ostalog i pitanja promocije BiH na stranim tržištima.

“Prilikom realizacije ovakvih zajedničkih aktivnosti nailazimo na poteškoće koje su uglavnom finansijske prirode ali mi i dalje nastojimo da putem donatora ali i nadležnih institucija koje imaju raspoloživ budžet za promociju turizma, promovišemo BiH turizam na stranom tržištu”, saopćeno je Agenciji Fena iz Odsjeka za odnose s javnošću Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U BiH nadležne institucije za promociju turizma su Turistička zajednica FBiH i Turistička organizacija RS-a, dok je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH nadležno za koordinaciju aktivnosti entitetskih ministarstava za turizam i Vlade Brčko Distrikta, kao i saradnju sa relevantnim institucijama na državnom i entitetskom nivou, između ostalog, i u cilju promocije turizma u zemlji i inostranstvu.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH putem diplomatskih predstavništva BiH u svijetu organizuje sastanke i daje inicijative za međunarodnu saradnju u oblasti turizma, inicira studijske posjete i dolaske stranih novinara, kao i distribuciju prospektnog materijala o turističkim potencijalima BiH.

Također, Agencija za promociju stranih investicija (FIPA), kao državna agencija čiji je zadatak promocija i poboljšanje direktnih stranih ulaganja u BiH, ima značajnu ulogu u promociji turističke ponude BiH.

I Vanjskotrgovinska komora BiH također predstavlja interese svojih članica iz turističkog sektora u inostranstvu u oblasti turizma.

Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH napominju da bi jedinstvena promocija turističkih potencijala BiH, pogotovo na udaljenim tržištima, bila od velikog značaja za unapređenje turističkog sektora u BiH i poboljšanje kompletnog imidža zemlje.

Najveće prednosti imidža BiH, kako ističu iz tog ministarstva, čine prirodna bogatstva, geografski položaj zemlje, jedinstvena kulturno-historijska baština, koja uključuje i vjerske znamenitosti, kao i međunarodno priznati i važni kulturni događaji.

“BiH je prepoznata kao dobra destinacija po prihvatljivoj cijeni zbog relativno niske cijene usluga, hrane i pića, kao i gostoljubivosti. Prema službenim statistikama, najveći broj dolazaka turista je u gradovima Sarajevo, Mostar i Banja Luka. Turisti iz inostranstva su zainteresovani za kulturni i vjerski turizam, kao i turizam na otvorenom”, rečeno je Feni u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Posted by on 2013-09-25. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login