Street Arts Festival Mostar od 7. do 13. septembra

Deveto izdanje Street Arts Festivala Mostar održaće se od 7. do 13. septembra, a sve aktivnosti odvijaće se na otvorenom.

Street Arts Festival
Street Arts Festival

Prije nekoliko dana Mostar je bio domaćin street art umjetniku iz Beograda Andreju Žikiću Artezu koji je oslikao mural velikih dimenzija u Šantićevoj ulici, a takođe su instalaciju u Cernici radile kiparka Arleta Ćehić i arhitektica Soraja Ćehić iz Mostara.

Intervencije ovih autora bile su uvertira u nadolazeći festival koji će svoju umjetničku produkciju realizovati na ulicama širom grada.

“Dali smo maksimum da ovogodišnju ediciju realiziramo u što sigurnijim uslovima da na kraju imamo kvalitetnu produkciju. Iako nećemo moći ugostiti umjetnike iz zapadne Evrope i svijeta zaista će nam biti zadovoljstvo posvetiti se domaćim i regionalnim umjetnicima”, javljaju organizatori.

Naglašavaju kako imaju i značajnu podršku i participaciju volontera, nevladinih organizacija, profesionalaca srodnih struka i mladih ljudi koji su prepoznali cijelu priču i kao priliku za vlastito usavršavanje.

“Street Arts Festival Mostar ima ulogu i svojevrsnog urbanog i artikulisanog odgovora na pitanja modernog društva. Osim estetizacije javnog prostora, bavljenja likovnošću, arhitekturom i svim ostalim srodnim kategorijama iz konteksta street art kulture i vizualne umjetnosti, dokumentira se vrijeme u kojem živimo te doprinosi vrijednostima i dobrim osobinama vlastitih i zajedničkih života”, navodi se u saopštenju.

Festival implementira udruženje “For A” uz partnersku podrška OKC-a Abrašević, LDA Mostar i NDC-a Mostar.

Iako je program Festivala prilagođen trenutnoj epidemiološkoj situaciji, planirane su tri interaktivne radionice, dvije izložbe uz oslikavanje brojnih fasada gradskih zgrada.

Ovogodišnje aktivnosti zamišljene su na otvorenom i uz ograničen broj posjetilaca.

Realizacija Street Arts Festivala bit će omogućena uz donatorsku podršku Fonda otvoreno društvo u BiH, Grada Mostara, Ambasade Njemačke u Sarajevu i Vijeća mladih Grada Mostara.

Posted by on 2020-09-03. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login