Street Arts Festival Mostar: Oplemenjivanje grada bojom

Street Arts Fest Mostar

Street Arts Fest Mostar

Pred nama je 4. Street Arts Festival u Mostaru. Ovogodišnje izdanje, kako kaže Marina Đapić, jedna od organizatorica ovog jedinstvenog festivala, učinit će da Mostar postane dio čarobne priče u kojoj se bojom, melodijom i plesom oplemenjuje javni prostor grada te obogaćuje urbana kultura.

Od Mirne saznajemo da će se tokom festivala izvoditi različiti ulični performansi, intervencije, instalacije, koncerti, izložbe, poetske izvedbe i radionice. Četverodnevni program festivala okupit će preko 100 učesnika iz lokalne zajednice, BiH, Hrvatske, Srbije, Njemačke, Italije, Španjolske, Austrije i Švedske, a tokom festivala oslikavat će se zidne površine na različitim dijelovima grada. Mostar će tako dobiti nove murale koji će oplemeniti javni prostor i, kako kaže Mirna, približiti umjetnost svim građanima.

Očistiti sivilo

Festival se iz godine u godinu razvija, postaje kvalitetniji i donosi nove sadržaje.

– Kreiramo ga zajedno sa prijavljenim učesnicima i učenicima United World Collegea u Mostaru. A moram naglasiti da je ovogodišnji festival i dio velikog kulturnog projekta Youth Art Movement kojeg implementira udruženje Youth Power i koji zapravo počinje Street Arts Festivalom. Ove godine imamo rekordan broj gostiju tako da će i sam program biti bogatiji sa mnogo više sadržaja na ulici. A pored oficijalnog programa tokom festa će se također dešavati i razni spontani sadržaji, kaže Mirna Đapić i dodaje da je fokus festivala baziran na oslikavanje zidnih površina, što je samo po sebi zanimljivo i atraktivno za građane.

Ove godine Street Arts Fest će ugostiti mnogo afirmiranih umjetnika, čiji će radovi sami po sebi dati nešto novo festivalu, kao i gradu. Jedna od novina je i to što će se mali dio festivala proširiti van centralne jezgre Mostara. Naime, učenici JU Srednje Građevinske Škole Mostar oslikavat će zid osnovne škole u Donjoj Drežnici. Organizatori festivala planiraju aktivnosti sa školama već duže vrijeme i sada su dočekali da se, kako kažu, mogu veseliti toj saradnji.

– Ove godine na festivalu će biti više uličnih svirki, performansa i intervencija u prostoru koje nisu isključivo vezane samo za oslikavanje zidova. Održat će se brojne kreativne radionice, a pogotovo bih izdvojila radionicu Muziklaža koju će voditi umjetnici iz Austrije i gdje će se izrađivati multimedijalna instalacija koja će se po završetku festivala postaviti u javni prostor. Također bih stavila akcenat i na koncept Walk and Talk sa povjesničarkom umjetnosti Sandrom Bradvić, koja će zajedno sa građanima obilaziti umjetnike koji oslikavaju murale i gdje će se također odvijati dijalog o javnom prostoru grada Mostara, ističe Mirna Đapić.

Četvrta godina festivala, dakle, zasigurno će ponuditi nešto novo i drugačije. U festival je uloženo mnogo energije i entuzijazma, sve je pomno planirano, a organizatori naglašavaju kako imaju viziju da narednu, 5. godinu festivala, učine naročito drugačijom, pa tako planiraju Street Arts pretvoriti u putujući festival. Sve ovo trajno mijenja sliku Mostara, a ulična umjetnost se otvoreno bori sa negativnim društvenim pojavama.

– Festival od prve godine utječe na sliku Mostara i šalje jednu specifičnu poruku, a to je da ovdje postoji jedan nevjerovatan potencijal među mladima i da je Mostar dobra sredina za umjetničko djelovanje. Uvijek se može pročitati i čuti kako je Mostar grad slučaj zbog svoje specifične političke situacije i podijeljenosti. Međutim, nitko ne obraća pažnju na mlade koji žive ovdje bez predrasuda, kao ni na umjetnike koji ovdje stvaraju i djeluju, naglašava Mirna dodajući da je Mostar kroz Street Arts Fest postao prepoznatljiv po uličnoj umjetnosti što potvrđuje i činjenica da se organizatorima javljaju umjetnici iz cijelog koji žele doći u Mostar.

– Ulična umjetnost oslobađa od stereotipa te približava i oslobađa umjetničku inspiraciju. Ona kao takva navodi na promišljane o javnom prostoru i ljudima koji ga koriste. Što se tiče Mostara ona zasigurno širi pozitivnu energiju gradom i navodi nas da čitamo njene skrivene poruke. Street Art budi inspiraciju među mladima u Mostaru i također djeluje pozitivno na turiste koji dođu u posjet ovdje. Ja smatram da ulična umjetnost pomaže u razumijevanju naše stvarnosti. Mi putem Street Arts Festivala rušimo granice, čistimo prostor od negative i sivila te stvaramo neke nove priče koje će možda nadživjeti i nas same. kaže Mirna Đapić.

Nastaviti priču

No, festivale ovakvog tipa nije lako organizovati, pa nas je zanimalo kako Street Arts opstaje i oko čega organizatori imaju najviše posla.

– Street Arts Festival opstaje zbog velike ljubavi i entuzijazma kojeg imamo u sebi od samog njegovog početka. Zapravo sve je počelo sasvim spontano i razvilo se u nešto bez čega jednostavno ne možemo. Moram priznati da je u festival uloženo mnogo volonterskog rada. Međutim, sebe kao i svoje kolege smatram vizionarima i zaista nema novca koji može da plati osjećaj zadovoljstva kada se realizira nešto poput Street Arts Festivala u Mostaru. Radimo na ideji kroz čitavu godinu, pišemo projekte i tražimo podršku da bi se sve realiziralo kako smo zamislili, kaže Mirna ističući da organizatori već četiri godine prate rad mladih umjetnika, osnažuju ih i umrežavaju sa umjetnicima iz cijeloga svijeta. Ona smatra da je najvažnije da se ova priča nastavi i u budućnosti, tj. da buduće generacije nastave realizirati započetu priču.

Na kraju razgovora kaže nam da su mladi jako zainteresovani za Street Arts, te da se organizatori od početka trude da svima pruže priliku za djelovanje, kako profesionalcima tako i amaterima. Na festivalu je proteklih godina učestvovalo više od 500 umjetnika, a interes za učešće raste iz godine u godinu.

oslobođenje

Posted by on 2015-05-22. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login