Street Arts festival u Mostaru

turizam, turisti, BiH, Bosna i Hercegovina, Mostar, Stari mostDruga faza “Streetartura urbane intervencije” Street Arts Festivala, bit će otvorena 8. septembra u Mostari i trajat će do 10. oktobra. Ulični umjetnici iz Mostara, Sarajeva, Tuzle, Ljubljane, Zagreba, Berlina i Nevade oslikavat će nove murale na ulicama grada, a predviđeni su i brojni kulturno-umjetnički programi za sve generacije.

Kako organizatori navode, neke od lokacija na kojima će umjetnici intervenirati su Šantićeva ulica, Rudnik, Centar 3, Tekija, JU Dječiji dom Mostar…

Također, nastaviti će se urbana transformacija napuštenoga prostora, nekadašnje kasarne na Konaku, koja je zahvaljujući suradnji festivala i upravi JU Građevinske škole Mostar dobila sasvim novu dimenziju te je osposobljena za umjetničko djelovanje.

Festival će ugostiti Manea Meia, Rikarda Druškića, Ljubomira Todorovića, Marka Zakya Zadru, Vildanu Hrnjić i druge poznate umjetnike.

“Osjećamo veliko zadovoljstvo što će naš festival zaživjeti i u ovo doba godine, te što ćemo nastaviti kontinuirano i još kvalitetnije realizirati ideju koju smo započeli prije šest godina”, kazala je menadžerica Festivala Marina Đapić.

Glavni donatori druge etape Street Arts Festivala su Američka ambasada u Bosni i Hercegovini te Lokalna demokratska agencija Mostar. Festival se implementira u ime Udruženja za afirmaciju arhitekture, kulture i vizualnih umjetnosti “Fora” uz podršku Vijeća mladih Grada Mostara, te neformalne grupe “Artikultura”, Koledža ujedinjenog svijeta Mostar, OKC Abrašević, JU Građevinske škola, Bridge Across Borders i ZK Office.

Posted by on 2017-09-01. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login