Stres – sindrom 21. vijeka

Jeste li konstantno umorni i iscrpljeni? Ako već sada posežete za trećom jutarnjom kafom, u ovom tekstu možda otkrijete razloge.

stres, posao

Stres utiče na sve tjelesne funkcije

Prema stručnjacima moderan život postao je toliko stresan da je sam po sebi postao specifična bolest nazvana „sindrom 21. vijeka”, prepoznata i od strane Svjetske zdravstvene organizacije.

Sindrom 21. vijeka utiče na sve tjelesne funkcije, a manifestira se kroz opšti osjećaj slabosti, umora do smanjenja seksualnog poriva.

Stručnjaci se slažu kako život ovako ubrzanim tempom mora ostaviti posljedice na naše zdravlje, a kažu kako to više nije stanje nego ozbiljna bolest.

Sindrom 21. vijeka ili adrenalna slabost pojavljuje se zbog visoke razine hormona kortizola koji se pojačano proizvodi u stanjima stresa i uzbuđenosti, pa osobe koje uvijek žive brzim životnim tempom naviknule su tijelo da su unaprijed priprema za takva stanja.

Zanimljivo je da ova bolest češće pogađa žene nego muškarce. Recesija nije pomogla situaciji, jer sve više i više ljudi prolazi kroz stresno razdoblje zbog dugova i novčane krize.

Oslanjanje na kofein i šećer je uobičajeno rješenje, ali to samo produbljuje bolest.

Najveći problem ove bolesti je to što je teška za dijagnosticiranje, ali s druge strane simptome je relativno lako neutralizirati jednom kada se prepozna. Dobra prehrana s mnogo cjelovitih žitarica, ribljim uljem, voćem i povrćem, te suplementima poput magnezija, vitamina B5, B12 i C, ključna je u rješavanju problema.

Osim toga morate naučiti odmarati se, opuštati i boriti se protiv stresa.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-09. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login