Stroge mjere širom svijeta oborile cijene nafte

Cijene nafte pale su na međunarodnim tržištima ispod 43 dolara budući da nova ograničenja usljed širenja zaraze Kovida-19 povećavaju neizvjesnost izgleda za ekonomski rast i oporavak potražnje za gorivima.

nafta
nafta

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 70 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 42,62 dolara.

U skoro istom je iznosu smanjena i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 40,35 dolara.

Neke evropske zemlje ponovo uvode policijski čas i mjere zatvaranja kako bi smanjile broj novih slučajeva zaraze korona virusom, piše portal “Indeks”.

Francuska je tako uvela policijski čas trećini stanovništva, a Britanija će u ponoć vjerovatno uvesti stroža ograničenja u Londonu.

Treći po veličini svjetski potrošač nafte – Indija mogao bi uskoro prestići SAD koji trenutno ima najviše zaraženih u svijetu. Sljedećih sedmica broj zaraženih Indijaca mogao bi značajnije porasti s obzirom na početak perioda velikih praznika.

Ako potražnja osjetno oslabi, OPEK+ neće imati izbora, moraće da prekine povećanje proizvodnje, ako ne želi da ponovo reskira prekomjernu ponudu i pad cijena, ističu analitičari njemačke “Komerbanke”.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici u septembru su u cjelosti poštovali sporazum o ograničenju proizvodnje, saznaje se iz dva izvora iz OPEK+ uoči sastanka tehničkog odbora grupe.

OPEK+ trenutno smanjuje proizvodnju za 7,7 miliona barela dnevno, a u januaru 2021. trebalo bi da je poveća za dva miliona barela dnevno.

Posted by on 2020-10-18. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login