Štrosmajerova ulica na Listi nacionalnih spomenika BiH

Četiri nova dobra proglašena su nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine na sjednici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Štrosmajerova ulica
Štrosmajerova ulica

Tako su na Listu nacionalnih spomenika BiH uvršteni: stećci kraj potoka Ričine, opština Posušje, Štrosmajerova ulica u Sarajevu, Stara džamija sa haremom u Goduši kod Visokog, opština Visoko, te Centralna spomen-kosturnica poginulim učesnicima NOR-a, opština Lukavac.
Članovi Komisije usvojili su i izmjene i dopune odluka o proglašenju dva dobra nacionalnim spomenikom: mjesto i ostaci historijske građevine – Kršlakova stara kuća u Jajcu te mjesto i ostaci graditeljske cjeline – Azizija džamija s haremom u Brezovom Polju, Brčko Distrikt BiH.

Prvobitne odluke za navedena dobra odnosile su se na zaštitu mjesta i ostataka. Spomenuti objekti su u međuvremenu u cjelosti rekonstruisani i revitalizovani te se izmjenama i dopunama odluka štite kao graditeljske cjeline, odnosno istorijske građevine.

Posted by on 2019-04-18. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login