Stručnjaci tvrde da antivirusni programi više ne mogu zaštiti naše uređaje

antivirusIz Symanteca, firme koja je razvila softver za odbranu od hakerskih napada i komjuterskih virusa prije više od 25 godina, poručuju kako antivirusi više nemaju svoju prvobitnu svrhu i da je zarada od njihove prodaje minimalna.

Brian Dye, stariji potpredsjednik za informacijsku sigurnost u Symantecu, tvrdi kako današnji antivirusni programi zaustavljaju tek oko 45% napada na sisteme i to zbog vrlo jednostavne činjenice – hakeri su iz dana u dan sve sofisticiraniji.

On je izjavio da se njegova firma sada okreće ka “detekciji i brzoj reakciji” na izvor napada, što nije bio slučaj prije.

Dye, koji je uposlen u ovoj firmi duže od desetljeća, kaže kako je njegova kompanija odsutala od staromodnih metoda zaštite od hakerskih napada.

“Jedna je stvar kada sjedite i pratite šta se dešava, isfrustrirani s onim što vidite. Potpuno druga stvar je pokrenuti se, shvatiti šta se dešava i reagovati. Treba uraditi ono što smo već davno trebali završiti”, kaže Dye.

Kompanija Symantec inače prodaje Norton antivirus i učestvuje s 8% udjela na globalnom tržištu antivirusnih softvera.

Pored njega, još nekoliko istaknutih stručnjaka je davalo slične izjave. Moderna generacija postaje daleko informatički obrazovanija nego što se to prvobitno smatralo, tako da broj hakera u svijetu konstantno raste.

Posted by on 2014-05-10. Filed under Magazin, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login