Student insajder ‘lovit će’ korumpirane profesore

Unija studenata RS zatražit će od nadležnih da se iduće godine na Univerzitet u Banjaluci upiše student insajder, čija bi uloga bila da “ulovi” profesore koji primaju mito ili na drugi način krše zakon.

Potvrdio je to u petak Nikola Dronjak, predsjednik Unije studenata RS, čiji su predstavnici učestvovali u radionici u okviru projekta “Predstavljanje antikoruptivnih mjera na univerzitetima u BiH”.

Ta radionica održana je u Studentskom kampusu u Banjaluci, u organizaciji Omladinskog komunikativnog centra Banjaluka i Udruženja “Vesta”, a uz finansijsku podršku Evropske unije, pišu Nezavisne novine.

Na pitanje zašto Unija studenata RS ne angažuje insajdera koji bi studirao u Banjaluci i istraživao ko su korumpirani profesori, Dronjak je rekao da bi Unija onda u nadležnom sudu trebalo da se ozvaniči kao državna bezbjednosna služba.

“Treba svemu, pa i tome, prići oprezno. Zakon je takav da policiji ne otvara širok prostor za istrage. No, ako je to ograničenje, onda treba mijenjati zakonske i podzakonske akte”, rekao je Dronjak.

Predsjednik Unije studenata ujedno je najavio da će se predstavnici studenata iz RS u ponedjeljak sastati sa Antonom Kasipovićem, ministrom prosvjete i kulture RS, te rektorima i prorektorima oba javna univerziteta.

“Ministru ćemo one poruke, s kojim smo izašli u javnost, prenijeti, te ćemo mu dati rok do kada neke stvari treba da budu riješene. Što se tiče protesta o kojim smo pričali, ukoliko do njih dođe, biće to onda kada studentima najviše odgovara”, ističe Dronjak, dodajući da je dobro i to da je “Stanko Stanić, rektor Univerziteta u Banjaluci, priznao da korupcije ima”.

Dronjak je kazao da je MUP RS završio istragu protiv jedne profesorice na Tehnološkom fakultetu, ali “nadležno tužilaštvo i sud nisu do kraja završili posao”.

Osvrćući se na radionicu u kojoj su učestvovali, rekao je da je na njoj prezentirano kako korupcija ne podrazumijeva samo plaćanje ispita, već i “namještane poslova, tendera i drugi, širi spektar zakulisnih radnji”.

Dario Lazić, edukator u okviru programa “Predstavljanje antikoruptivnih mjera na univerzitetima u Banjaluci i Tuzli”, rekao je da će svi rezultati i prijedlozi koji su u petak izneseni na radionici biti objedinjeni u izvještaj, a zatim dostavljeni univerzitetima.

“Tokom radionice, spomenili smo i jedno istraživanje, tokom kojeg je oko 70 odsto studenata izjavilo da ne bi pričalo korupciji ako nemaju podršku roditelja. Zato i roditelji treba da se uključe u ovu borbu”, ističe Lazić.

Šta misli o ideji da bude angažovan insajder koji će da “studira” u Banjaluci od Stanka Stanića, rektora Univerziteta u tom gradu, nismo uspjeli da saznamo, jer se nije javljao na pozive.

Studenti pasivni

Iako o korupciji na fakultetima Univerziteta u Banjaluci sve češće ima govora, studenti su i dalje pasivni i ne žele otvoreno da govore o toj problematici.

Posted by on 2012-03-31. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login